Elektromos kisteherautó vezeti fel a NASCAR versenyautóit

Egy teljesen elektromos meghajtású Ford F-150 Lightning lesz a most hétvégén megrendezésre kerülő NASCAR futam versenyautóinak felvezetőautója a Martinsville Speedway versenypályán. Elsőre talán furcsa gondolat lehet, hogy egy villanymotoros pickup kisteherautó vezeti a 670 lóerős, dübörgő V8-as motorral száguldó izomautók armadáját az Amerikai Egyesült Államok legrangosabb autósport-bajnokságának egyik eseményén, de a Ford úgy véli, hogy 563 lóerős teljesítményével, több mint 1000 Nm szintre azonnal jelentkező forgatónyomatékával, és 4,5 másodperc körüli 100-as sprintjével tökéletesen illik a versenyautók közé, és biztosan magára vonz néhány tekintetet. „Ha valamit biztosra tudunk, az az, hogy a rajongóink imádják a pickupokat, és ez az érzés csak erősödni fog, amikor a Lightning a zöld lámpához vezeti a mezőnyt” – tette hozzá a Ford Performance motorsport marketingigazgatója.

Habár a NASCAR nézői valószínűleg nem az a célközönség, akit a legkönnyebben beszél rá a Ford egy villanyautó megvásárlására, nem ez lesz az első alkalom, hogy tisztán elektromos jármű tűnik fel a versenyautók élén. Tavaly áprilisban egy Ford Mustang Mach-e vezetett fel egy futamot, de már 2012-ben is történt ilyen, amikor egy elektromos Ford Focus tűnt fel a pályán.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.