Főoldal » elektromos autó » Giga Texas: megérkezett a Tesla új aksija

Giga Texas: megérkezett a Tesla új aksija

Most már nem csak a tervezőasztalon és a tesztgyártásban létezik a Tesla új, 4680-as aksija, hanem sorozatgyártásban készítik.

Két üzemben.

Strukturális akkupakk

A Giga Texas tegnap éjszakai megnyitóján Elon Musk hivatalosan is megerősítette, hogy az új gyárban már a 4680-as cellákkal készülnek az autók. Sőt, az is kiderült, hogy már nem csak a fremonti Kato Road pilot üzeméből érkeznek a cellák, hanem az austini gyárban is dolgoznak a gépek. Musk megjegyezte, hogy a beszéde közben vetített videók – beleértve a cellagyártást – mind a texasi üzemben készült felvételek.

Az új cellához akkupakk is jár, ahogyan erre számítani lehetett. A 4680-sok egy strukturális akkucsomagba kerülnek, melynek előnyei közé sorolják a kisebb tömeget, kevesebb alkatrészt, a költséghatékonyságot, de a cég vezetője szerint a baleseti biztonság is javul, mert szilárdabb lesz ettől a karosszéria.

Az is megerősítésre került, hogy itt már az autó alváza valóban csak három elemből áll, a hatalmas prés-öntőgépek készítik egy-egy darabból a kocsi elejének és hátuljának elemeit is, a kettő között pedig a szerkezet részét képező akkupakk kap helyet.

Az első új Model Y-ok a helyszínen átadásra is kerültek, mostantól élesben megy a gyártás.

Galéria az akkupakk gyártásáról:

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.