Főoldal » energia » Napelemes boom-ot hozott a tiltás

Napelemes boom-ot hozott a tiltás

Az E.ON október végéig 71.000 új napelemes bejelentést kapott, amely közel 80%-a a hálózatukban jelenleg működő 87.000 háztartási méretű kiserőműnek – mondta el a szolgáltató az RTL híradónak. Az OPUS TITÁSZ majdnem 13.000 igénylést kapott a bejelentés óta, amely 27-szerese egy átlagos hónapban beérkező igényeknek. Az MVM nem közölt adatot az RTL megkeresésére.

A Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség bírálta a kormány döntését, szerintük nem fűnyíró elv szerint kellene tiltani az új napelemeket, hanem meg kellene vizsgálni az egyes körzeteket és csak azokban tiltani, ahol valóban probléma van a hálózattal. A Szövetség szerint az általános tiltás cégeket és munkahelyeket veszélyeztet.

A GreenPeace „Napenergiát minden családnak!” néven online petíciót indított a napelemes fejlesztések kivégzése ellen, melyet a cikk megjelenésekor már közel 6000 fő írt alá. A petíciót ide kattintva lehet megtekinteni és aláírni.

A fenti számok arra utalnak, hogy akik az eredeti, 2023 végi határidőig terveztek napelemet telepíteni, most előrehozták a tervüket, így a szolgáltatókra rövid idő alatt hatalmas mennyiségű igény elbírálása vár, és a kormány szerint gyengélkedő hálózatra is rövidebb idő alatt több napelemes erőművet kapcsolhatnak rá.

A napelemek ára az elmúlt időszakban a megnövekvő igények miatt emelkedni kezdett, amely jelentős beruházásokat vonzott a szilícium-iparba. Ezek beruházások már kezdik éreztetni hatásukat, így a piaci mechanizmusok a közeljövőben árcsökkenést eredményezhetnek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.