Főoldal » elektromos autó » 822 km a hatótávja ennek az elektromos kínai kockakisbusznak

822 km a hatótávja ennek az elektromos kínai kockakisbusznak

November 1-jén Kínában bemutatkozott a Geely autógyártó csoport égisze alatt működő Zeekr prémium márka második elektromos autómodellje, a Zeekr 009.

Mint egy korábbi cikkünkben már kitértünk rá, a vadonatúj kisbusz egy jelentős technológiai lépést jelent a kínai cégek számára, hiszen ez az első villanyautó, amely a CATL harmadik generációs cell-to-pack akkumegoldását, az úgynevezett Qilin akkucsomagot használja, ami a korábbinál lényegesen jobb helykihasználást és magasabb energiasűrűséget szabadít fel.

Nem véletlen tehát, hogy a Zeekr a világ egyik legnagyobb hatótávú, tisztán elektromos egyterűje – a nagyobbik, 140 kWh kapacitású akkumulátorral akár 822 kilométert is el tud menni egy töltéssel, igaz, ez az európai WLTP-nél jóval megengedőbb kínai CLTC szabvány szerint értendő, de még így is tekintélyes hatótávolsággal dicsekedhet a jármű. Mindezt annak ellenére, hogy több mint 2800 kilót nyom a kisbusz, és látszólag az aerodinamika sem volt a tervezőcsapat fő prioritása.

Az autó 5209 mm hosszú, 2024 mm széles, és 1867 mm magas, tengelytávja 3205 mm. Az utastérben 6 főnek van hely 2+2+2 kiosztásban.

Kínában már foglalható a Zeekr 009, a kisebb akkumulátoros, 116 kWh-s, és 702 km hatótávú verzió 499.000 jüanról indul (ezt egyébként nem a CATL Qilin, hanem egy más akku hajtja), a nagy hatótávú típus 588.000 jüanba kerül, ami jelenlegi árfolyamon 33,2 millió forintnak felel meg. Mindkét változat kétmotoros, 400 kW teljesítménnyel és 686 Nm nyomatékkal.

A Zeekr 009 két nagy teljesítményű Mobileye EyeQ5H chippel, hét 8 megapixeles nagyfelbontású kamerával, négy 2 megapixeles pásztázó kamerával, egy nagy hatótávolságú milliméteres hullámú radarral, és 12 rövid hatótávolságú ultrahangos radarral van felszerelve, így az autópálya-lehajtókat önállóan tudja kezelni.

A megrendelt autók kiszállítása januárban kezdődik Kínában. A bejelentés nekünk európaiaknak is tartogatott izgalmas információt, merthogy kiderült, hogy a Zeekr is értékesíteni fog kontinensünkön, elsőként a Zeekr 001 modellt, a jövő évtől kezdődően.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.