Főoldal » elektromosautó-töltés » Itt a fordulat: végre csökken a villanyautó töltés ára

Itt a fordulat: végre csökken a villanyautó töltés ára

Megérkezett az első fecske, a Fastned tegnap bejelentette, hogy szolgáltatási területének jelentős részén több mint 10%-kal csökkenti a töltési díjakat. Az elektromobilitás szolgáltatók 2022 elejétől szinte egymásra licitálva emelték díjaikat, amely érthető volt, az energiaárak globális emelkedését egyetlen cég sem tudta lenyelni, kénytelenek a magasabb beszerzési költségeket a fogyasztókra, végfelhasználókra hárítani.

Bár megértők voltunk, mégis örömmel számolunk be róla, hogy a tőzsdei árak augusztusi tetőzését követő megnyugvás a villanyautósok számára is kezd megjelenni a töltési díjakban, igaz egyelőre Magyarországon nem tudunk árcsökkenésről beszámolni egyik szolgáltató esetében sem, hazánkban még november 1-től is emelkedtek az árak.

Az energiaárak emelkedése 2021-ben kezdődött a koronavírus világjárványt követő energiaéhség hatására. A 2022 februárjában indult orosz-ukrán háború erre csak rátett egy lapáttal, soha nem látott magasságokig tolva az árakat. Az idei ősz egyelőre úgy tűnik végre elhozta a megnyugvást a piacra. Nyugat-Európa gazdasága jól reagált az európai orosz gázszállítások minimálisra csökkenésére, a gáztározók tele, az LNG szállítások folyamatosak, és egyelőre az időjárás is kedvezően alakult, így már a háború előtti szintre csökkentek a tőzsdei árak.

A holland Fastned elektromobilitás szolgáltató 2022. november 1-től Hollandiában, Németországban és Belgiumban 83 centről 74 centre (kb. 300 Ft), Svájcban pedig ennél is nagyobb mértékben, 0,83 frankról 0,69-re (kb. 285 Ft) csökkentette a kWh alapú töltési díját. Az Egyesült-Királyságban (0,73 font/kWh) és Franciaországban (0,59 euró/kWh) egyelőre nem változtak az árak.

A magyar villanyautósokat – és nem csak őket – november elsejétől érintő változásokat alábbi cikkünkben foglaltuk össze.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.