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
auto
2024. 04. 23. kedd

Petíciót indít a Greenpeace a napelemes fejlesztések kivégzése ellen

energia

A Greenpeace Magyarország élesen kritizálja a kormány rendeletét, amellyel megtiltja az új napelemes rendszerek hálózatra táplálását. Véleményük szerint ezzel százezrektől zárják el azt a lehetőséget, hogy klímabarát megújuló energiával mérsékeljék energiakiadásaikat, ami megengedhetetlen a klíma- és energiaválság közepén.

„Napenergiát minden családnak!” névvel indít petíciót a Greenpeace Magyarország azért, hogy minél szélesebb körben hozzáférhetőek legyenek a napelemek, és tovább bővülhessen azoknak a magyar családoknak a köre, akik a napenergia segítségével csökkentik rezsiköltségüket.

Itt a friss közlöny: Aki siet, még szaldós rendszerben telepíthet napelemet

A szervezet szerint a klíma- és ökológiai válság, illetve az energiaválság megoldásához a megújuló energián keresztül vezet az út, ezért érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartják a napelemes fejlesztéseket leállító intézkedéseket. A napenergia használata már eddig is jelentős mértékben csökkentette Magyarország szén-dioxid-kibocsátását, mérsékelte Magyarország energiaimport-függőségét, és mintegy 150 ezer háztartás energiakiadásait.

A petíció négypontos követelés listát is megfogalmaz. Szeretnék elérni, hogy a korábbi nyertes napelemes lakossági pályázatok minél hamarabb megvalósulhassanak, illetve, hogy a kormány korábbi ígéreteinek megfelelően a pályázatok második fordulóját is írják ki. Nyitott betáplálási lehetőséget szeretnének a hálózatra minden új igénylőnek október 31. után is, és intézkedést várnak a kormánytól azért, hogy a hálózat fejlesztésével hosszú távon, kiszámítható módon bővülhessen a lakossági napenergia-szektor.

„Most nem akadályozni kell a megújulós fejlesztéseket, hanem – a többi uniós országhoz hasonlóan – az akadályokat kell elhárítani ezek útjából. A családok számára nem megdrágítani és értelmetlenné kell tenni a tervezett beruházásukat, hanem segíteni őket, hogy klímabarát, olcsó áramot termelhessenek, és ezzel gyorsan és érdemben tudják csökkenteni az energiaköltségeiket. Ehhez pedig minél több napelemes beruházásra van szükség, amivel ráadásul az ország szén-dioxid-kibocsátása és energiafüggősége is gyors ütemben csökkenthető.” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány felelőse.

A petíció a greenpeace.hu/napenergia címen érhető el.

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.