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
auto
2024. 04. 26. péntek

A portugál Fusion Fuel novemberben sikeresen a hálózatra kapcsolta a H2Évora nevű naperőművét Portugáliában. A kísérleti projekt becslések szerint évente 15 tonna zöld hidrogént fog előállítani.

Az írországi székhelyű, de Portugáliában működő Fusion Fuel az ország déli részén fekvő Évorában építette fel Európa egyik első olyan projektjét, ahol napelemes paneleket használnak zöldhidrogén előállítására. A kísérleti erőműben 15 darab HEVO napelemes hidrogénfejlesztő működik, ezek egyenként, évente egy tonna zöldhidrogént képesek előállítani. A generátorok miniatürizált protoncserélő membrános (PEM) elektrolizálókat kombinálnak, amelyeket a nagy hatásfokú koncentrált fotovoltaikus panelek hátoldalára rögzítenek.

Az elektrolizálót egy koncentrált fotovoltaikus (CPV) cella működteti, amely a napenergia 40 százalékát villamos energiává alakítja. A fennmaradó 60 százalék hőenergiaként szabadul fel. A CPV-egységhez való közvetlen kapcsolódással a HEVO képes a villamos energiát szállítási vagy átalakítási veszteségek nélkül felhasználni az elektrokémiai reakció működtetésére, miközben a hőenergiát a víz előmelegítésére használja, amely révén csökken a vízbontáshoz szükséges energia mennyisége.

A rendszer működését az alábbi rövid videó szemlélteti:

Az erőművet úgy tervezték – írta meg korábban a PV Magazine, hogy más megújuló energiát (pl. szélenergiát) is képes legyen felhasználni akár az éjszakai működéshez is, vagy akkor, amikor nem elég erősen süt a Nap. Ennek eredménye, hogy jelentősen kitolhatóvá válik a termelési volumen. A „naphidrogénes” erőműbe beépítettek egy 200 kilowattos FCwave üzemanyagcella-modult, ami azért is nagyon érdekes, mert a kanadai Ballard’s ugyanezt építi be az első hidrogén hajtású tengeri hajóba is.

Az FCwave a zöld hidrogént villamos energiává alakítja át, ami Portugáliában lehetővé teszi a Fusion Fuel számára, hogy akár a csúcsidőszakban is (amikor az a legdrágább) áramot adjon el a hálózaton keresztül. A H2Évora hidrogénsűrítő és tároló berendezéseket is tartalmaz. A rendszer 2021 vége óta folyamatosan üzemel, és egyévnyi tesztüzem után tavaly novemberben csatlakozott a portugál villamosenergia-hálózathoz.

A H2Évora. Kép: Fusion Fuel

A létesítmény egyúttal a K+F csapatunk számára is fontos kísérleti terepként szolgál majd, miközben a technológiánk jövőbeli verzióit fejlesztjük” – nyilatkozta Frederico Figueira de Chaves, a Fusion Fuel pénzügyi igazgatója. Augusztusban a Fusion Fuel tízmillió eurós támogatást nyert a 6,6 MW-os HEVO-Industria zöld hidrogénprojekt fejlesztésére, a portugáliai Sinesben. A projekt 300 napelemes hidrogénfejlesztővel fog rendelkezni.

Arról, hogy az elektrolízisen túlmenően milyen technológiákkal lehetséges a napfényt hidrogén előállítására használni, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben:

Napfényből hidrogént? Így működik egy hidrogénpanel

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.