Főoldal » energia » Nem várt gyorsasággal esett lélektani határ alá a napelem alapanyagának ára

Nem várt gyorsasággal esett lélektani határ alá a napelem alapanyagának ára

A poliszilícium piaci árának mozgása gyakorlatilag mindenre hatással van a világban, ami az elektromobilitással és a megújuló energiára átállással kapcsolatos. Mivel az anyag a napelempanelek egyik legfontosabb alkotóeleme, az árupiaci mozgása meghatározza, hogy milyen gyártási, telepítési és beüzemelési pályák válnak befuthatóvá a világ egyes régióiban.

Kína, mint a poliszilícium egyik meghatározó előállítója, tavaly még azzal küzdött, hogy a pandémia időszakában elvesztett gyártási kapacitásokat visszaépítse és kibővítse, de ezzel egyidejűleg az elszabadult árakat is megtörje, sikerrel járt. Így a korábban, több mint 8 évig tartó dinamikus árcsökkenés után, tavaly augusztusra a 2012-es évi árak közelébe visszaugráló nyersanyag ár ismét lejtőre került. A termelési volument egy év alatt lényegében megduplázták, a korábbi szállítási és logisztikai akadályokat eltakarították az útból, a gyártási kapaciásaikat pedig a megrendelések ösztönzésével is felpörgeték. Arra azonban így is kevesen számítottak, hogy az árcsökkenés mostanra zuhanásba megy át – pedig az utóbbi napokban éppen ez történik.

December végén egyszer alaposabban kielemeztük már , hogy a poliszilícium piacon az árváltozások hogyan és miért írják át a korábban készült prognózisokat. Azt is, hogy az év utolsó harmadában általánosuló árcsökkenés milyen okokra vezethető vissza, s hogy mindennek a napelemiparra nézve milyen követekezményei lesznek és lehetnek.  December közepére az árupiaci adatok szerint a nyersanyag kilogrammonkénti ára 255 kínai jüanig (RMB) esett, ami azt jelentette, hogy csak a hónap eleje óta mintegy 15 százalékkal lett olcsóbb. A PV Magazine friss  összeállításából azonban az is látható már, hogy ez az árszint is a múltté;  január első hetében az ár beesett 200 jüan alá.

A Bloomberg és az Infolink adataiból az olvasható ki, hogy a korábban is valószínűsített árcsökkenés a múlt év végén nemcsak, hogy tovább folytatódott, de a nagyobb mértékű áresés hamarabb is jött, mint amire a piacok eddig számítottak. És a már megközelített 190 jüanos ár (mintegy 28 amerikai dollár) a jelek szerint nem a megálló szint. Van olyan piaci elemző, aki most ár úgy gondolja, hogy az idén a 10-15 dollár (vagyis: 70-100 jüan) közötti árszintig tart majd az esés. Az pedig külön jó hírnek tűnik, hogy a South China Morninig Post előrejelzése szerint e piaci folyamatoknak – az energiaválságra adható válaszoknak köszönhetően – leginkább Európa lesz a haszonélvezője.

A poliszilicium kilogrammonkénti ára jelenleg a tavaly augusztusi csúcsnak a felénél jár. Ennek azért van külön is jelentősége, mert egy nemrég publikált prognózisban az áll, hogy e kedvező helyzetek köszönhetően a világban 2023-ban elérhetővé vált a 400 gigawattos kapacitásméret legyártása. Ami nem csupán a 2022-ben elért – egyébként éves szinten ugyancsak jelentős: 47 százalékos növekedést jelentő – 268 GW-hoz viszonyítva hízelgő feltevés, de azért is, mert ha ez a méret elérhető, akkor a 2030-ra vizionált, évi 1 TW legyártása sem számít már elérhetetlennek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »