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
auto
2024. 04. 26. péntek

Egy tavalyelőtt megjelent cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy Lengyelországban egy helyi cég, a Saule Technologies a világon elsőként megkezdte a kereskedelmi forgalomba szánt perovszkit napelemcellák próbagyártását. Abban a cikkben részletesebben bemutattuk azt is, hogy milyen előnyei vannak a perovszkitnak a szilícium alapú napelemekkel szemben, és milyen kihívások nehezítik a piacra jutását, ezért itt most erre nem térnénk ki még egyszer.

A Saule az azóta eltelt időben több terméket is kifejlesztett az ultravékony, hajlékony celláira alapozva, ezek egyike a PESL (Perovskite Electronic Shelf Labels) kódnevű elektronikus árcédula. A ma elterjedt digitális polccímkéket egy elem látja el energiával, amelynek élettartama attól függ, hogy milyen gyakran változik a megjelenített ár. Egy napelemes árcédula esetén azonban a külső energiaforrásnak köszönhetően korlátlan számban változtatható a megjelenített szöveg, az eszköz élettartamának csak a napelemes cella élettartama szab határt.

Az Orlen, az országos benzinkúthálózatot üzemeltető lengyel olajipari vállalat és a Saule tavaly megállapodásra lépett egymással, amely keretében az Orlen egyik benzinkútjának polcaira tesztjelleggel előbb 150, majd később 1500 darab perovszkitos árcédulát fognak felszerelni.

A kísérleti projekt első szakaszában az Orlen az elektronikus címkekezelő rendszer kompatibilitását teszteli korlátozott mennyiségű eszközön, majd a következő lépésben a töltőállomás egész területén különböző méretű, a kínálatban szereplő egyes termékeknek megfelelő címkéket helyeznek el.

A Saule honlapján közölt információk szerint PESL-címkék természetes és mesterséges fénnyel egyaránt működtethetők. Az árcédulák két- vagy háromszínű kijelzővel vannak felszerelve, amely szöveg és grafika megjelenítésére egyaránt alkalmas. Az ebben a megoldásban használt fejlett perovszkit celláknak, mivel nagy hatékonysággal működnek mesterséges fényben, nem kell nagy területet elfoglalniuk ahhoz, hogy képesek legyenek működtetni az eszközt, így kiváló megoldást jelentenek a korlátozott hellyel rendelkező kiskereskedelmi polcok számára, a perovszkit modul pedig hosszú évekig képes energiát biztosítani az árcédulák számára.

Kép: Saule Technologies

A hagyományos elemekkel ellátott polccímkék körülbelül 2-5 évig használhatók a szupermarketek polcain, a tartalomfrissítések számától és gyakoriságától függően. A mi moduljaink, polccímkéink élettartama két-háromszor hosszabb, még rendszeres tartalomfrissítés esetén is.” – nyilatkozta Artur Kupczunas, a Saule Technologies társalapítója.

A kiskereskedelmi ágazat folyamatosan keresi a piacon az új megoldásokat, amelyek javíthatják a munkát és növelhetik az eladásokat az állomásokon. (…) A PESL-nek köszönhetően nagyon gyorsan tudunk reagálni a piaci változásokra; megváltoztathatjuk az árakat, módosíthatjuk ezeket az árakat, vagy időszakos promóciókat indíthatunk. Egyelőre egy állomáson végzünk egy tesztet, de képzeljük el, hogy 2000 állomáson központilag és egyszerre tudnánk változtatni az árakat, hogy reagáljunk a piaci változásokra!„. – mondta Adam Komarnicki, az Orlen értékesítési osztályának projektmenedzsere.

A dinamikus árváltoztatás időt takarít meg a személyzet számára, mivel a hagyományos, papíralapú polccímkék kézi frissítésére már nincs szükség.

Rendkívül hatékony, mivel lehetővé teszi a mesterséges fény energiaforrásként való felhasználását a dinamikus árcímkézéshez. A perovszkit modulokkal működtetett árcédulák fő előnye elsősorban a személyzet időmegtakarítása, valamint az energiatakarékosság és a környezetvédelem.” – emelte ki Malinkiewicz, a cég alapítója és ügyvezetője.

Egy perovszkit napelemes árcédula talán jelentéktelen fejleménynek tűnhet, de gondoljunk csak arra, hogy az átlagember a szilícium alapú napelemekkel is a számológépeken találkozhatott először. A dolog logikus, hiszen egy új technológiát képviselő cella általában drága, alacsony hatékonyságú és rövid élettartamú, de egy kütyü esetében ezek nem jelentenek problémát. Később azonban, ahogyan a technológia továbbfejlődött, a napelemek meghódították a háztetőket és a napelemparkokat, ami igazán figyelemre méltó teljesítmény a 70-es évekből nézve, amikor az első napenergiás számológépek megjelentek a piacon. Remélhetőleg a perovszkit is hasonló pályát fog majd befutni, és talán kevesebb időre is lesz szüksége ehhez, ami azért lenne nagyszerű, mert egy sokoldalúbb, és könnyebben skálázható technológiát jelent a szilíciumhoz képest.

Sikerült az áttörés? Lengyelországban már gyártják a forradalmi technológiájú napelemet

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.