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
auto
2024. 03. 19. kedd

Az új elektromos autók vásárlásának támogatása mellett az állam különböző adókedvezményekkel és illetékmentességgel igyekszik ösztönözni a környezetet egyáltalán nem vagy a hagyományosnál kevésbé szennyező autók elterjedését. Szerencsére változás nem történt a kedvezmények terén, ezért ez a cikk inkább egy áttekintés arról, hogy 2018-ban milyen szabályok vonatkoznak ezekre a kárművekre. De először nézzük át, hogy hogyan is definiálja a jogszabály a kedvezményezetti kört.

6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet

A legfontosabb alapmű, amire valamilyen módon a kedvezmények jogosultjainak meghatározásakor mindegyik jogszabály hivatkozik, az a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet, aminek esetünkben a 2. § 6., 7. és 8. bekezdését érdemes ismerni:

6. „A rendelet alkalmazásában környezetkímélő gépkocsi: az elektromos gépkocsi, továbbá a nulla emissziós gépkocsi.

7. „A rendelet alkalmazásában elektromos gépkocsi:
a) a tisztán elektromos gépkocsi, amelynek a hajtáslánca legalább egy elektromos energiatároló eszközt, elektromos áram átalakító egységet, és olyan elektromos gépet tartalmaz, amely a gépkocsi meghajtására szolgáló tárolt elektromos energiát mechanikai energiává alakítja és a gépkocsi meghajtásához más erőforrással nem rendelkezik (5E környezetvédelmi osztály);

b) a külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi (plug-in hibrid gépkocsi), amely gyári kialakítása szerint rendelkezik olyan csatlakozóval és áramátalakítóval, ami lehetővé teszi az elektromos energiatárolójának külső elektromos energiaforrásból történő feltöltését, elektromos üzemben a hatótávolsága – az ENSZ-EGB 101. számú előírás szerint mérve – legalább 25 km (5P környezetvédelmi osztály);

c) a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsi, amely a b) pontban foglaltaknak megfelel és hatótávolsága tisztán elektromos hajtással legalább 50 km (5N környezetvédelmi osztály).

8. „A rendelet alkalmazásában nulla emissziós gépkocsi: az a gépkocsi, amely rendeltetésszerű használata során nem bocsát ki az e rendeletben szabályozott légszennyező anyagot (5Z környezetvédelmi osztály).

Röviden összefoglalva, amikor egy jogszabály környezetkímélő autó fogalmáról beszél, és a KöHÉM rendeletre hivatkozik, akkor a tisztán elektromos, az akkumulátorról legalább 25 km megtételére képes tölthető hibrid, az akkumulátorról legalább 50 km megtételére képes hatótávnövelt, illetve a levegőt nem szennyező, egyéb meghajtású nulla emissziós autókat kell érteni.

Nézzük ezután a mentességeket biztosító jogszabályokat.

Gépjárműadó mentesség

A gépjárműadót a többször módosított 1991. évi LXXXII törvény (Gjt) szabályozza, melynek 5. § g) pontja 2016. január 1. óta kimondja, hogy a „Mentes az adó alól…. a környezetkímélő gépkocsi”. A környezetkímélő gépkocsi fogalmát ennek a rendeletnek a 18. § 9. pontja a fent bemutatott rendeletre hivatkozva definiálja:

környezetkímélő gépkocsi az a gépjármű, amely a KöHÉM rendelet 2015. július 1-jén hatályos 2. § (6) bekezdése szerint környezetkímélő gépkocsinak minősül”.

Tehát a gépjárműadó mentesség jár minden a KöHÉM rendelet definícióinak megfelelő tisztán elektromos, plugin hibrid és hatótávnövelt elektromos autónak, illetve minden olyan autónak, ami használat közben nem szennyezi a levegőt.

2016 végéig az EU jognak való megfelelés érdekében a gépjárműadó mentesség csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősült, amit a cégeknek külön nyilván kellett tartaniuk, illetve pályázatoknál akár külön nehézséget is jelenthetett. Erről a Gjt 21. paragrafusa rendelkezett:

21. § (1) Az 5. § g) pontja szerinti mentesség, valamint a 17/A. § (1) bekezdésének a környezetkímélő gépkocsira vonatkozó rendelkezése csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül, amely az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló 1407/2013/EU bizottsági rendelet szabályaival összhangban nyújtható.

Ezt a paragrafust 2017 elején teljes egészében törölték a törvényből. A kedvezmény maradt, az értelmetlen adminisztráció pedig megszűnt.

Mi változott 2018. január 1-én?

A környezetkímélő járműveket illetően semmi.

Cégautóadó mentesség

A cégautóadó tárgykört szintén a Gjt szabályozza, így sokat nem kell keresgélni. A IV. szakasz (Cégautó) 16/A paragrafusának 1) pontja szerint

Adóköteles az a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) szerinti személygépkocsi – ide nem értve a környezetkímélő gépkocsit – (a továbbiakban, e fejezet alkalmazásában személygépkocsi), amely nem magánszemély tulajdonában áll, továbbá az a személygépkocsi, amely után a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint költséget, ráfordítást, illetve az Szja tv. szerint tételes költségelszámolással költséget, értékcsökkenési leírást (a továbbiakban költség, ráfordítás, értékcsökkenési leírás együtt: költség) számoltak el.

A cégautóadónak tehát nem tárgya a környezetkímélő gépkocsi, így nem kell cégautóadót fizetni a háromféle elektromos hajtással ellátott, illetve a nulla emissziós autók után. A törvényben ezen a téren idén nem történt semmi változás

Mi változott 2018. január 1-én?

A környezetkímélő járműveket illetően semmi.

Regisztrációs adó mentesség

A regisztrációs adót a 2003. évi CX. törvény szabályozza, ami a környezetkímélő gépkocsit egyetlen egy helyen, az adótételeket bemutató táblázat 8. sorában említi.

A 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti környezetkímélő gépkocsi (környezetvédelmi osztályba sorolása: 5E, 5P, 5N, 5Z)

Ehhez a sorhoz az adótétel oszlopban a „0 Ft/db” szerepel.

Mivel ez a jogszabály is a KöHÉM rendeletben meghatározott járművekre vonatkozik, mint a Gjt, az érintett kör azonos. Tehát regisztrációs adó címen villanyautónként nulla forint fizetendő.

Mi változott 2018. január 1-én?

A környezetkímélő járműveket illetően semmi.

Átírási illeték mentesség

Vagyis valójában visszterhes vagyonátruházási illeték, amit az 1990. évi XCIII. törvény, közkeletű nevén az Illetéktörvény szabályoz. Ennek a 26. paragrafusa az 1) W) pontban az alábbiakat mondja:

Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól: … a gépjárműadóról szóló törvény szerinti környezetkímélő gépkocsi tulajdonjogának, valamint ilyen gépjárműre vonatkozó vagyoni értékű jognak a megszerzése;

Mivel ez a rendelet is a gépjárműadó törvényre (Gjt) hivatkozva definiálja a környezetkímélő gépkocsi fogalmát, ezt a mentességet is ugyanaz a kör élvezi, név szerint a háromféle elektromos autó, és a nulla emissziós egyéb gépkocsik.

Mi változott 2018. január 1-én?

A környezetkímélő járműveket illetően semmi.

Bónusz

Az adó és illetékmentességek mellett a legismertebb villanyautóval igénybe vehető kedvezmények a következők:

Ingyenes parkolás

Ezt a kedvezményt az önkormányzatok biztosíthatják a parkolási rendeleteikben, így nem minden településen adott. A Villanyautósok közössége az itt elérhető listán szereplő városokban tud parkolási díj mentességről. Mindenütt máshol ugyanúgy kell fizetni a parkolásért, mint az összes többi autó után. Ezen felül bizonyos kereskedelmi egységek, például bevásárlóközpontok saját hatáskörben biztosítanak ingyenességet. Az ingyenes parkolást legtöbbször a zöld rendszám meglétéhez kötik, de vannak olyan önkormányzatok, ahol csak a tisztán elektromos járművek számára él a kedvezmény (így csak előzetes regisztrációval kiváltható kártyával lehet ingyenesen parkolni).

Ingyenes töltés

2017-ben ugyan megszülettek azok a jogszabályok, amelyek lehetővé tennék a fizetős töltők üzemeltetését, egyelőre (2018. február 1-én e cikk frissítésekor) ezzel a lehetőséggel nem nagyon élnek a szolgáltatók. Mivel egyik cégnek sincs komoly hálózata, néhány töltőpontért egyelőre még nem gazdaságos egy komplex, mögöttes rendszert üzemeltetni. Remélhetőleg idén elindulnak a régóta ígért töltőtelepítési projektek, és az üzemeltetők elkezdik piaci alapon, minőségi szolgáltatásként kezelni az elektromos töltőst. Ez az autósoknak költségnövekedést eredményez ugyan, de optimális esetben egy megbízható, kiszámítható infrastruktúrát kaphatnak cserébe. Ez sokat lendíthetne a villanyautózás hazai megítélésén.

Ingyenes behajtás védett övezetekbe

Bizonyos helyekre a forgalom csillapítása érdekében csak díjfizetés ellenében lehet behajtani, ami alól helyi rendelet formájában az önkormányzat felmentést adhat a környezetkímélő járművek számára. Erre jó példa az I. kerületi önkormányzat, amely a Budai vár területére biztosít ingyenes behajtást a zöld rendszámos autók számára.

Buszsáv használata

Ez egy kakukktojás, mert bár sokan beszélnek róla, a busz sáv használatát szabályozó KRESZ-t még nem módosították. Ezért elektromos autóval éppúgy szabálytalan a busz sáv használata, mint bármely más hagyományos autóval!

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

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.