Főoldal » energia » Nekifut az E.ON, hogy felszámolható legyen a napelemes rendszerek hálózatra csatlakozási stopja

Nekifut az E.ON, hogy felszámolható legyen a napelemes rendszerek hálózatra csatlakozási stopja

2026 nyaráig akár 74 milliárd forintot is hajlandó beruházni az E.ON abba a hálózatfejlesztési programba, amely segíteni fogja a napelemes rendszerek csatlakoztatását az észak- és dél-dunántúli régióiban, valamint Pest megye területén. Erről tartott tegnap sajtótájékoztatót Katona Ádám, az energiavállalat hálózatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

A fejlesztéseknek köszönhetően a villamos energia hálózat a jelenleginél jóval nagyobb mennyiségű, megújuló forrásból származó villamos energiát képes majd fogadni, így hozzájárul a lakossági ügyfelek és a vállalkozások részéről is tapasztalható, megnövekedett naperőműlétesítési igény kiszolgálásához – közölte az E.ON. A 74 milliárd forintos keretösszegből – melynek felét, 37 milliárd forintot az E.On Hungária Csoport saját forrásból fedez, másik felét pedig a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaiból fizetik kormányzati előfinanszírozással – a tervek szerint 15 ezer különböző nagyságrendű beruházás valósul meg,

„Az E.ON kiemelt célja, hogy hálózatait minél gyorsabban felkészítse a kihívásokra és lehetővé tegye, hogy minél több megújuló energiaforrást, köztük elsősorban napelemes rendszereket tudjon hálózatára csatlakoztatni” – mondta Katona Ádám.

A cég fejleszti a nagy-, közép- és kisfeszültségű hálózatát, alállomási transzformátorokat telepít, és növeli a meglévő hálózat és eszközök ellátásbiztonságát is. A bejelentett beruházások Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyét segítik. A vezérigazgató-helyettes beszámolt arról is, hogy a munkát már elkezdték, a beruházássorozattól pedig azt is várják, hogy összesen 726 MW többletkapacitást hoz majd létre az E.ON áramhálózatán.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »