Főoldal » egyéb » 2100 utast tud szállítani ez a hatalmas elektromos komp

2100 utast tud szállítani ez a hatalmas elektromos komp

Elektromos kompokról eddig jellemzően Észak-Európából számoltunk be, de korábban írtunk már villanyhajtású turista hajóról is

Most egy ausztrál kompgyártó építi meg az eddigi legnagyobb ilyen járművet, amely Dél-Amerikában áll majd szolgálatba.

Újratervezték

Az Incat Tasmania hajógyár eredetileg egy cseppfolyósított földgázzal (LNG) gyártott kompot szánt a megrendelőjének, de időközben úgy döntöttek, hogy ideje áttervezni a projektet és tisztán elektromos meghajtást raknak a hajóba.

A 130 méter hosszú hajó így a világ legnagyobb elektromos meghajtású  kompja lehet, amely 2100 utast és 226 autót tud befogadni.

A két, 5, illetve 9,6 MW teljesítményű villanymotor maximum 25 csomó (46 km/h) sebességre képes gyorsítania  járművet, a maximális hatótáv pedig 100 tengeri mérföld, azaz 185 kilométer lesz.

Az áttervezés eredményeképp 500 tonnányi gázüzemű meghajtás és üzemanyagtartály került ki a hajóból, és ezt 400 tonna akkumulátor váltotta fel, ami még csökkentette is a komp össztömegét.

A cég még azt is fontolgatja, hogy végül acél helyett alumíniumot használ majd a komphoz, ami akár meg is felezheti a súlyát, de talán a legmeglepőbb, hogy

a gyártó szerint az elektromos meghajtás nem növeli meg a jármű árát a hagyományos meghajtáshoz képest.

A komp Argentína fővárosa Buenos Aires és Uruguay fővárosa, Montevideo között fog szolgálatot teljesíteni 2025-től.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.