Főoldal » elektromosautó-töltés » Óriási kijelzős töltők kerültek a Shell hálózatába

Óriási kijelzős töltők kerültek a Shell hálózatába

A Shell az elmúlt években számos lépést tett annak érdekében, hogy alkalmazkodjon a közlekedési szokások átalakulásához, és üzleti hasznot teremtsen magának az elektromos autók elterjedéséből. A holland-angol multinacionális olajvállalat sorra vásárolja fel az elektromos autók töltéséhez valami úton-módon kapcsolódó cégeket. Csak hogy néhány példát említsünk: 2019-ben az energiamenedzsment-szoftverek és töltési megoldásokban jártas amerikai Greenlots került a tulajdonába, 2021-ben pedig a lámpaoszlopba integrált töltőiről ismert Ubitricity-t vette meg. Most újabb vállalattal bővült a lista.

A Shell nemrég jelentette be, hogy felvásárolja az amerikai Volta Chargingot, és annak több mint 3000 töltőpontból álló teljes töltőhálózatát. A Volta Charging a nagy képernyőkkel ellátott töltőoszlopairól ismert, amelyeken reklámokat jelenítenek meg, és ezek bevételeit az ingyenes töltés fedezésére fordítják.

Ez a stratégia nem bizonyult maradéktalanul sikeresnek, ugyanis még az egyébként gyorsan növekvő bevételek sem tudták fedezni a költségeket, és csak 2022 harmadik negyedévében például 42,5 millió dollár nettó veszteséget termelt a cég.

A Volta Charging az Egyesült Államok 31 államában van jelen többségében bevásárlóközpontok, élelmiszerboltok, gyógyszertárak, és egyéb intézményeknél telepített úgynevezett úticél-töltőkkel, de további 3400 töltőpont telepítése szerepelt a tervei között.

A megállapodás feltételei szerint a Shell USA megvásárolja az összes kereskedelmi forgalomban lévő Volta részvényt összesen körülbelül 169 millió dolláros vételáron. A vállalat ezen felül törleszti a Volta harmadik fél irányába levő adósságait is, amely nagyjából 14 millió dollárra becsülhető. Az egyesülés lezárásához a Volta részvényeseinek jóváhagyása, és egyéb hatósági jóváhagyások is szükségesek, de a tervek szerint 2023 első felében megvalósul.

Az eddigi felvásárlásaival együtt a Shell immár körülbelül 90.000 elektromos töltőpontot üzemeltet, és további 300.000 állomás érhető el roaming partnerségek révén. A cég célja, hogy 2025-ig világszerte 500.000 elektromos töltési pontot tudhasson magáénak és üzemeltessen.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.