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
auto
2024. 05. 27. hétfő

Ilyen, amikor egy ördög az angyalivá válás rögös útján lépdel

energia

Van abban valami ördögi, ha kiderül, hogy egy, korábban sok mindenért kárhoztatott vállalkozás is tud meglepően józanul, teljesen más irányba is lépni, mint korábban. Sőt: olyan döntések meghozatalára is képes, amelyről korábban „álmodni sem mertek”. Valójában ez történik a leginkább a szénerőműveiről ismert – és így mára az európai szintű környezetszennyezés egyik jelképévé vált – RWE-vel. A cég, amit Magyarországon a Mátrai Erőmű, illetve az Elmű-Émász áramszolgáltatók egykori tulajdonosaként őriz meg az emlékezet, aktuálisan azzal rukkolt elő, hogy beszáll a kisméretű szélerőművek piacába.

Könnyű belegondolni, hogy ha a kert végébe, a település határába lehetne, akkor sokan felállítanák a saját kis szélturbinájukat. Ami akár önállóan, akár a tetőre szerelt napelemes rendszerrel-rendszerekkel együtt az önállóbb energiaellátás felé tudná elmozdítani a családot, a települést, a gazdaságot. És itt az RWE meglátása: nem kell ezt a konstrukciót se kitalálni, se a nulláról felépíteni, csupán tovább fejleszteni. Ezzel keresték meg a brit Ryse Energy-t, amikor fejlesztési-finanszírozási együttműködést ajánlottak a cégnek.

A Ryse Energy kétlapátos, kis szélerőműve az Egyesült Királyságban (forrás: Ryse Energy)

Ahogyan a Renewable Business írja, a kis szélturbinák gyártásra szakosodott Ryse Energy első körben 15 millió dolláros, növekedés-finanszírozási összeghez jutott az RWE Energy Transition Investmentsen keresztül annak érdekében, hogy a kis szélerőmű műfaját a globális piacon gyorsan és hatékonyan elterjessze. Az energiaszegénységre és a hálózati problémákkal terhelt közösségek ellátását is szem előtt tartó Ryse Energy sokféle, 1,9 kW és 60 kW közötti névleges teljesítményre képes szélturbinát gyárt és fejleszt, köztük hagyományos, háromlapátos vízszintes tengelyűt is, kétlapátost is, függőleges tengelyűt is – ahogyan azt az adott körülményekre illeszteni lehet.

Érdemes egy pillantást vetni a Ryse Energy honlapjára, mert abból gyorsan kiderül, hogy nem a tömeg és a volumen, hanem az adott körülményekhez jól illeszthető, méretben, teljesítményben is variábilis, kisméretű szélenergia hasznosító, áramtermelő berendezésekre szakosodott a cég. A saját definíciójuk szerint a nagy teljesítményű kis szélturbina-technológiák mesterei. De ennél is fontosabb, hogy mivel már több mint 4000 turbinát adtak el és telepítettek különböző technológiai igénnyel érkező ügyfeleknek, egyáltalán nem számítanak kezdőknek.

Ez a befektetés lehetővé teszi számunkra, hogy felgyorsítsuk növekedésünket és bővítsük termékkínálatunkat, miközben továbbra is innovatív decentralizált megújuló energiarendszereket szállítunk ügyfeleinknek szerte a világon, ugyanakkor úgy csökkentjük az üvegházhatást okozó környezeti hatásokat, hogy kisebb lesz az ügyfelek energiaköltsége is” – mondta a Saur Energy szerint Alistair Munro, a Ryse Energy alapító vezérigazgatója. A gyártó, telepítő és szolgáltató feladatokat is vállaló Ryse a német energiaóriással most megkötött – reményeik szerint hamarosan a bejelentettnél is nagyobb összegről és komolyabb partnerségről is szóló – üzleti megállapodás segíteni fogja a céget új piacokon megjelenésben is.

Erőltetni kell a zöldhidrogént – ha sikerül, évekkel hamarabb kidobható a szén

A megcélzott térség most az az Észak-Amerika, ahol felértékelődőben van a közösségi energiatermelés, illetve sürgetővé vált a gázolaj kiváltása az energetikában. De az Egyesült Államokon túl a cég az Egyesült Arab Emírségekben és Indiában is vizsgálódik, hogy érdemes-e gyártási kapacitásokat is a térségbe allokálniuk. A szél mellett ugyanis a napenergiában és az energiatárolásban is otthon vannak. Ráadásul tudatosan fejlesztenek a hálózaton kívüli, offgrid területeken is, ahol a különböző termelő- és tárolórendszerek kombinálása további üzleti lehetőségeket rejt számukra.

Ami pedig az RWE-t illeti: a szénerőműves múltból az óriáscég épp a zöldenergiás jelenbe és jövőbe lépdel át: már több mint 600 MW teljesítményű energiatároló kapacitást telepítettek, több óriási szélerőmű építési projektben is főszereplők, a zöldhidrogén infrastruktúra projektek egyik meghatározó fejlesztői és beruházói – ráadásul nem csak Németországban, de Európában is. És még több mint 2 GW szivattyús energiatárolós rendszert is üzemeltetnek.

Megvan, hol szerelik először újrahasznosítható lapátokkal a szélerőműveket

Szabó M. István