Főoldal » elektromos teherautó » Elektromos a Waberer’s hatezredik Volvo kamionja

Elektromos a Waberer’s hatezredik Volvo kamionja

Egy tisztán elektromos kamion átadásával, ünnepelte a Volvo és a Waberer’s International a két vállalat 25 éves együttműködésének évfordulóját, amely ráadásul egybeesett a hatezredik Volvo FH típusú jármű átadásával is. A két vállalat szándéknyilatkozatban erősítette meg, hogy összehangolják jövőbeli stratégiáikat a fenntarthatósági megoldások terén. A megállapodás alapján a Volvo Trucks 2025-ig 25 darab teljesen elektronikus kamiont szállít majd a Waberer’s-nek.

A Waberer’s alternatív meghajtású flottája már 2 elektromos nyergesvontatóból, 3 elektromos teherautóból és 2 gázüzemű Volvo tehergépjárműből áll. Az első sorozatban gyártott, tisztán elektromos tehergépjárművet, egy elektromos Volvo FL modellt 2021-ben a Waberer’s vette át Magyarországon, amit két ugyanilyen kategóriájú gázüzemű modell követett. 2023. februárjában szintén a Waberer’s vette át az első magyarországi tisztán elektromos Volvo FH nyergesvontatót, amit most egy hasonló modell követett.

A most átadott elektromos Volvo FH egy 4×2-es tengelyképlettel ellátott nyergesvontató, amelyen Globetrotter hálófülke szolgálja a járművezető kényelmét. A jármű hatótávolsága akár 300 kilométer, amihez a 6 akkumulátorból álló, összesen 540 kWh kapacitású akkumulátorcsomag biztosítja az energiát. A jármű hajtásláncát 3 darab villanymotor és a Volvo Trucks egyedi fejlesztésű I-Shift automatizált sebességváltója alkotja, amely 490 kW folyamatos teljesítményt biztosít.

Váltóáramú töltővel az akkumulátorok teljes feltöltése 10 órát vesz igénybe, egyenáramú töltővel ugyanez mindössze 2 órát igényel. Az elektromos Volvo FH-t a logisztikai csomópontok és a nagyvárosok között történő gyors és kényelmes áruszállításra tervezték, és ebből a célból használják majd a Waberer’s szolgálatában is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.