Főoldal » egyéb » Miskolcon a villamos a leggyorsabb

Miskolcon a villamos a leggyorsabb

Tizedik éve rendeznek „Eljutási versenyt” Miskolcon, amelyen futó, kerékpáros, személyautós, valamint buszra, illetve villamosra szálló utas versenyzik Felső Majláth és a belváros, a Városház tér között. Idén a villamos nyerte a versenyt, de a korábbi években történtek meglepetések.

fotó: Zöld Miskolc / Facebook

Az Európai Mobilitás Hét eseménysorozat kapcsán szeptember 22-én, az autómentes napon, Miskolcon is ingyenesen vehetik igénybe a tömegközlekedést a forgalmi engedéllyel rendelkezők és családtagjaik.

A minden évben szeptember 16-22. között megrendezett, legnagyobb európai közlekedési-környezetvédelmi rendezvénysorozatának idején a Mobilitási héten és az Autómentes Napon természetesen nem csak Miskolcon ösztönzik a közlekedőket, hogy az egyéni közlekedési eszközök helyett vegyék igénybe a fenntarthatóbb közösségi közlekedést. Idén már több mint 220 helyhatóság jelezte részvételét a rendezvényen.

Fotó: mvkzrt.hu

Az Európai Mobilitási Héten idén a MÁV-Start és a GYSEV járatain utazók kerékpárjukat ingyenesen szállíthatják. A Volánbusz egyes helyi járatain szintén kedvezmények várják az utasokat: Bonyhádon, Dunaújvárosban, Sopronban és Szentesen szeptember 22-én, míg Ajkán, Baján és Csongrádon szeptember 16. és 22 között mindenki díjmentesen utazhat a helyi járatokon. Szegeden szintén szeptember 16. és 22. között, egy személygépkocsi érvényes forgalmi engedélyének felmutatásával egyszerre két felnőtt és három gyermek veheti igénybe menetjegy váltása nélkül a helyi buszokat. Szeptember 22-én, az Autómentes Napon a MÁV-Volán-csoport és a GYSEV járatain a helyközi közlekedésben 990 forintért megváltható „Autómentes napijeggyel” lehet utazni.

Szeptember 19-én egy bringás reggeli akcióval indul az Aktív Magyarország és a Magyar Kerékpárosklub „Bringázz a munkába!” kampánya, amelyhez több mint 100 település is csatlakozik.

Az idei jelmondat a „Takarékoskodj az energiával!” az aktív mobilitásra, a gyaloglásra, a kerékpározásra, illetve az egyéni autóhasználat helyett a közösségi közlekedés igénybevételére  ösztönöz. A programsorozatba bekapcsolódó önkormányzatok bemutathatják a fenntartható mobilitás érdekében tervezett közlekedéspolitikai kezdeményezéseiket és legjobb megoldásaikat, rendezvényeikkel ráirányíthatják a polgárok figyelmét a levegőszennyezés, a zaj és a zsúfoltság negatív hatásaira.

Az eseményhez kötődően 27. alkalommal megrendezik a Közúti közlekedési környezetvédelmi akciót is. A program legfőbb célja a hazai gépkocsi-állomány környezetvédelmi állapotának értékelése, amelyet a hatályos környezetvédelmi előírásoknak megfelelő, közúti mérésekkel végeznek el. Az akció keretében, öt napon keresztül, a fővárosban, Győrben, Debrecenben és Szegeden a területileg illetékes közlekedési felügyeletek közúti környezetvédelmi ellenőrzési mérést végeznek véletlenszerűen leállított gépkocsikon. A járművek vezetői az ellenőrzés során megismerik autójuk állapotát, a kirívóan rossz állapotú gépkocsival közlekedőknek 2 hónapon belül műszaki-környezetvédelmi vizsgálaton kell megjelenniük.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.