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
auto
2024. 04. 24. szerda

Mintegy hatszorosára emelkedett a napelemes rendszerekhez köthető tűzesetek száma Angliában az Independent által közérdekű adatigénylés keretein belül kikért jelentés szerint. A meredek emelkedés éppen egybeesik a napelemes rendszerek hirtelen telepítési boomjával, ami a gyorsan elszállt energiaáraknak köszönhető. Az emberek pedig általában mindent azonnal akarnak, így az igényekkel a telepítő cégek nem tudták felvenni a versenyt és a hirtelen haszon reményében megjelentek a kókler szereplők, akik viszont híján vannak a tapasztalatnak és a szakképzett munkaerőnek.

A megszerzett adatok szerint Angliában tavaly hatszor annyi napelemes rendszerhez köthető tűzeset volt, mint 10 évvel korábban. Az arány azóta is meredeken emelkedik, hiszen idén júliusig, vagyis alig 7 hónap alatt összesen mintegy 66 tűzeset volt közvetlenül a napelemes rendszerekhez köthető. Ez a szám pedig 2019-ben összesen 63 volt, ami komolyan aggasztja az iparági szakértőket.

Sajnos a jelenlegi törvények nem szabályozzák, hogy kik telepíthetnek háztartási méretű kiserőműveket, ami magával hozza azt a problémát, hogy ha ugrásszerűen megnő a lakossági telepítési igény, akkor a nagyobb tapasztalattal és hosszabb múlttal rendelkező cégek várólistája is drasztikusan megnő. A jelenség itthon is megfigyelhető volt amikor a tavalyi kormányzati visszatáplálási stop bejelentése után drasztikusan megnőttek a beadott igények, így a telepítések szinte azonnal lelassultak, amit a hatósági engedélyezési eljárások bonyolultsága csak tovább fokozott. Az emberek pedig nem szeretnek várni. Ha valamit egyszer eldöntöttek, azt szinte azonnal akarják, így ilyenkor hiénaként jelennek meg a piacon azok a cégek, amelyek sem megfelelő tapasztalattal, sem felkészült szakember gárdával nem rendelkeznek.

Az Egyesült-Királyságban sincs ez másképp, ahol a napenergia-termelés növelése szerves részét képezi annak, hogy az ország elérje a nettó nulla CO2 kibocsátásra vonatkozó célkitűzéseit. A piac pedig folyamatosan dübörög. A Solar Energy UK (SEUK) szakmai szövetség szerint 2023-ban a legmagasabb a telepítési arány az elmúlt 7 évben. Angliában összesen 52 tűzvédelmi hatóság működik, amelyek közül 45-nek az adatai arra utalnak, hogy a 2010-ben bevezetett kormányzati Feed in Tariff (FiT) támogatás első hullámának keretében telepített napelemes rendszerek vannak leginkább kitéve tűzveszélynek.

Az ország napenergia-kapacitása 2010 és 2016 között 120-szorosára nőtt, de 2019-ben a program megszüntetésével csökkent a növekedés mértéke. A kapacitás 2019 és 2022 között is fokozatosan, de lassabban (10,5 százalékkal) nőtt, ugyanakkor az ebben az időszakban történő napelemekkel kapcsolatos tűzesetek száma közel 50 százalékkal megugrott.
A Tűzoltóparancsnokok Országos Tanácsa szerint „aggasztó”, hogy a kormány anélkül próbálja meg könnyíteni az ilyen típusú technológiák bevezetését, hogy figyelembe venné az épület- és tűzbiztonságot fenyegető kockázatokat.

A szakértők szerint emellett arra is szükség lenne, hogy a fotovoltaikus rendszerek felülvizsgálatára, rendszeres ellenőrzésére vonatkozóan kötelező érvényű törvények szülessenek. Az Egyesült-Királyságban ugyanis gyakorlatilag bárki telepíthet napelemet. Márpedig hibás telepítéssel a zárlatok és idővel a tűzveszély kockázata drasztikusan megnő. A szakértők és a statisztika szerint ez leggyakrabban 5 év után következik be.

A Brit kormány hivatalosan azt kommunikálja, hogy a napelemes tüzek kockázata „rendkívül alacsony”, bár folyamatosan együttműködik és kommunikál az iparági szereplőkkel. A lakosságnak pedig azt ajánlja – habár ez nem kötelező -, hogy a telepítéshez regisztrált villanyszerelőt vegyenek igénybe. A szakmai lobbi eddig mindössze annyit tudott elérni, hogy az illetékes minisztérium vizsgálatot indít arra vonatkozóan, hogy van-e szükség a villanyszerelők képesítésének módosítására.

Annak érdekében, hogy az otthoni napelemes rendszer biztonságos és hatékony maradjon, a fogyasztóknak mindössze tanúsított termékekből készült, tanúsított rendszerbe kell befektetniük, amelyet tanúsított vállalkozó telepít!

– közölte Ian Rippin, az MCS (Microgeneration Certification Scheme) vezérigazgatója, aki azt is megjegyezte, hogy egy MCS tanúsítvánnyal rendelkező cég kizárólag olyan termékeket használhat, amelyet a legfrissebb iparági szabványok szerint teszteltek.

Megerősítették: marad az éves szaldó a napelemeseknek

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.