Főoldal » elektromosautó-töltés » Megkaptuk az első fotókat a székesfehérvári Superchargerről

Megkaptuk az első fotókat a székesfehérvári Superchargerről

Bár egyelőre még nem nyitotta meg a Tesla a magyar töltőhálózatát más márkák autósai előtt, mi mégis azt reméljük, hogy erre már nem kell sokat várni, és nemsokára a legtöbb helyszínt mindenki szabadon használhatja majd.

Az ország tényleges, kényelmes átjárhatóságához ugyanis elengedhetetlen a nagyteljesítményű, és helyszínenként sok oszloppal rendelkező töltőhálózat.

V3 – egyelőre

Olvasónk Racskó Gábor küldte meg a hétvégén a legfrissebb székesfehérvári képeket, amelyekből immár egyértelműen kiderül, hogy Óbudához hasonlóan ebben az Auchan parkolóban is V3-as oszlopokat telepített a Tesla.

Elkészült a 12 állásos székesfehérvári Supercharger állomás. Fotó: Racskó Gábor

Első ránézésre úgy tűnik, hogy a töltők teljesen elkészültek, és bár még ponyva takarja őket, a kiszolgáló szekrények is állnak, némi tereprendezés és az elektromos csatlakozások befejezése maradt már csak hátra. Természetesen azt nem tudjuk, hogy a háttérben is teljesült-e már minden műszaki és jogi feltétel, azaz megvan-e minden engedély, illetve rendelkezésre áll-e a megfelelő teljesítmény és trafó.

De ismerve a vállalat töltőtelepítéseit, nem lepődnénk meg, ha az új óbudai helyszínnel szinte egyidőben, akár még ebben a hónapban, de legkésőbb októberben Székesfehérváron is bekapcsolnák az új oszlopokat.

V3, de nem reklamálunk. Forrás: Racskó Gábor

Az új, 12 állásos töltőállomás az M7-es autópályán déli irányba, a 64-es kijárattól közelíthető meg. Az Auchan áruház parkolójában V3-as oszlopok maximális teljesítménye 250 kW, indításukhoz pedig a Teslásoknak semmi nem szükséges, hiszen a gyártó saját Plug & Charge rendszere a töltőfej csatlakoztatása után azonnal indítja a töltést, a díjakat pedig a fiókhoz kapcsolt bankkártyára terheli. Ha a helyszín megnyílik majd más autósok előtt is, akkor a Tesla applikáció letöltésével, és egy ingyenesen nyitható Tesla fiókkal lehet majd használni a töltőket.

A CCS2 csatlakozó itt még az oszlopon belül dokkol, ellentétben az újabb V4-esekkel. Fotó: Racskó Gábor

A vállalat a napokban telepítette tizedik V4-es helyszínét, amely Spanyolországban Vila-Seca településén készült el. Ezek elméletileg 350 kW leadására is képesek – bár ezt  a teljesítményt még sehol nem aktiválták – és hosszabb töltőkábeleik, valamint bankkártya olvasóik egyszerűbbé teszik a használatot más márkák autósainak.

Ugyan a két legújabb magyar helyszínre még a régebbi, V3-as változat telepítették, de ahogy azt a Tesla saját berlini gyáránál már láttuk, később egy esetleges V4 frissítés az oszlopok cseréjével egyszerűen és gyorsan kivitelezhető.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.