Főoldal » elektromos autó » Búcsút int a belsőégésnek a BMW oxfordi gyára

Búcsút int a belsőégésnek a BMW oxfordi gyára

Sajtóközleményben tudatta a BMW csoport, hogy több, mint 600 millió font befektetéssel elektromosítja patinás, 110 éves oxfordi gyárát, ami mindig is a Mini Cooper otthona volt. Ezzel az összeggel, ami mai árfolyamon közel 270 milliárd forintnak felel meg a BMW csoport átlépi a 3 milliárd fontnyi invesztíciót, melyet a Birmingham melletti Hams Hall, illetve az Oxford és Swindon városokban működő gyáraiba fektetett az elmúlt 23 évben. Az oxfordi gyárban és a swindoni karosszériapréselő üzemben új munkahelyek is létrejönnek, így a befektetést a brit kormány is támogatja.

Dr. Milan Nedeljković, Kemi Badenoch parlamenti képviselő és Dr. Markus Grüneisl a BMW oxfordi létesítményében a két új elektromos modell társaságában | forrás: press.bmwgroup.com

Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja hangsúlyozta, hogy a bajor vállalat „jövőbe vezető irányt” kíván mutatni a tisztán elektromos járművek sorozatgyártása terén. Az átalakítás mentén 2026-tól két tisztán elektromos meghajtású MINI is készül majd Oxfordban: a háromajtós MINI Cooper és a MINI Aceman. 2030-tól pedig a MINI összes változatát kizárólag tisztán elektromos meghajtással készítik majd.

forrás: press.bmwgroup.com

Az oxfordi üzem idén ünnepelte fennállása 110. évfordulóját, és 2019 óta ad otthont a tisztán elektromos MINI Cooper SE gyártásának, de itt készülnek – egyelőre hagyományos meghajtással – a három- és ötajtós MINI-k és a MINI Clubman-ek is.

Mindent csak szép sorjában

Mielőtt még 2026-ban elindulna a két új elektromos modell gyártása, a BMW még belevág a három- és ötajtós MINI, valamint a MINI Cabrio belsőégésű erőforrásokkal szerelt, következő nemzedékének sorozatgyártásába, amit 2024-ben kezdenek meg. 2030-ig a BMW mintegy 1,2 millió MINI-t tervez gyártani Oxfordban, ami évente 200 000 darabot jelent. Kezdetben a tisztán elektromos és a belsőégésű modellek egyazon gyártósoron készülnek majd, 2030-tól pedig elbúcsúznak Oxfordban a belsőégésű modellektől és kizárólag a zéró emissziójú autókra koncentrálnak.

Mini Cooper SE Electric | forrás: press.bmwgroup.com

Mindeközben a BMW lipcsei gyárában néhány héten belül megkezdik az új MINI Countryman crossover sorozatgyártását, amely tisztán elektromos és belsőégésű meghajtással is elérhető lesz.

Aki az elektromos, háromajtós, új MINI Cooperből, vagy a MINI Aceman-ből rendelne, annak szerencsére nem kell megvárni az angliai gyárátalakítást, hiszen a sorozatgyártásuk a kínai Jiangsu tartományban fekvő Zhangjiagang városában rendszerbe állított új üzemben hamarosan megkezdődik. Az autókat 2024 elejétől kezdik kiszállítani.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.