Főoldal » elektromos autó » A piaci helyzetre hivatkozva leépít a VW a zwickaui gyárában

A piaci helyzetre hivatkozva leépít a VW a zwickaui gyárában

Értékesítési válság. A tervezettnél 30 százalékkal alacsonyabb kihasználtság. Agresszív kínai verseny. Ilyen és ehhez hasonló indokokra hivatkozva jelentette be Christian Sommer a VW szóvivője, hogy októberben 269 munkahely szűnik meg a Volkswagen elektromos autókat gyártó zwickaui gyárában. De az is lehet, hogy ez csupán a kezdet! A BILD kérdésére Sommer elismerte, hogy alaposan vizsgálják a jelenlegi piaci helyzetet, ami, ha változatlan marad, akkor 2026 végéig további 2200 munkavállalótól köszönhetnek el.

A VW zwickaui gyára

Helyi források szerint régóta sejthető volt, ami mára hivatalossá vált. Idén októberben 269 embernek kell távoznia a gyárból és további lépések is várhatóak, ami bizonytalanságot okoz a többi munkavállalóban. Érdekesség, hogy az üzem a közelmúltban mintegy 3000 ideiglenes dolgozót vett fel, amelyből 540 főt állandó jelleggel szerződtettek. Sommer a személyzeti ülést követően úgy fogalmazott, hogy amennyiben a VW elektromos autóinak értékesítési számai nem változnak, akkor a következő két évben a most még megtartott munkahelyek is meginoghatnak annak ellenére, hogy a Volkswagen 100 százalékig meg van győződve arról, hogy a villanyautóké a jövő.

VW Zwickau

Az Audi Q4 e-tron és a VW ID.3 modellek gyártását a német vállalat más gyárakba kezdi el átcsoportosítani. Előbbi a zwickaui gyártás mellett 2023 végétől Brüsszelben is készül majd, az ID.3-at pedig szintén ősztől Wolfsburgban tervezik gyártani, bár kezdetben csak kis darabszámban. A végszereléshez szükséges alkatrészek kezdetben Szászországból érkeznének, a teljes – Zwickautól független – gyártást pedig 2024-re tervezik.

A 10.700 főt foglalkoztató zwickaui gyárban mintegy 2000 ember dolgozik határozott idejű szerződéssel. A csökkentett kapacitással működő üzemben a munkahelyek megszűntetése mellett műszakokat is össze kívánnak vonni, ami érinti az ID.4, ID.5, ID.3, Cupra Born és Q4 e-tron SUV és Sportback gyártását is. Eredetileg mind a hat modellt kizárólag Zwickauban gyártották volna, de például az észak-amerikai piacra szánt ID.4-ek gyártása 2022 közepe óta az amerikai Chattanoogában is zajlik.

A zwickaui gyártósor.

A Volkswagen még 2018-ban jelentette be, hogy 1,2 milliárd eurót fordít a zwickaui üzem elektromos járműgyártásra való átalakítására úgy, hogy megtartja a gyári dolgozókat is annak ellenére, hogy az elektromos autók gyártása kevesebb humán munkaerőt igényel, mint a belső égésű motoros autóké. A német vállalat azonban most a Tesla drasztikus árpolitikája mellett a kínai autógyártók okozta nyomással, a magas inflációval és a támogatások elvonása miatti csökkenő kereslettel küzd az európai EV-piacon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.