auto
2024. 02. 26. hétfő

Tagadja a Stellantis, hogy a Renault bekebelezésére készülne

üzlet

Az ötlet állítólag a francia kormánytól származik, és a kínai és német versenytársak elleni lépésnek szánják.

A Stellantis tagadja, hogy ilyen terveik lennének.

Nem zörög a haraszt?

A hírt elsőként egy olasz napilap, az Il Messaggero írta meg. Ők úgy tudják, a francia kormány, amely a Renault legnagyobb részvényese és részesedéssel rendelkezik a Stellantisban is, azt vizsgálja, miként lehetne összeolvasztani a két autógyártót.

A házasság, ha megköttetne, közel sem egyenlő felek között jönne létre, a Stellantis ugyanis hatszor, a tőzsdéről kivezetett részvényeivel együtt nyolcszor értékesebb, mint a Renault.

John Elkann, a Stellantis igazgatótanácsának elnöke ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy

a vállalat döntéshozói előtt nincs olyan terv, amely más gyártókkal való egyesülésről szólna.

Persze, ha figyelmesen olvassuk, akkor ez nem jelenti azt, hogy a francia kormány ne latolgatna ilyen opciókat.

Az Automotive News Europe írása szerint a spekulációkat az fűti, hogy a Renault visszavonta azon tervét, hogy külön cégként tőzsdére vigye az új villanyautós üzletágát.

A lap által megkérdezett elemző egyébként azt is vitatja, hogy túl nagy haszna lenne az egyesülésnek, mivel a Renault igazából csak Európában tényező, máshol nem tudna hozzátenni a Stellantis portfóliójához, miközben tovább növelné a konszern kihasználatlan gyártási kapacitásait.

Az is olaj volt a tűzre, hogy Carlos Tavares, a Stellantis vezérigazgatója a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a kínai autógyártók jelentette fenyegetés, valamint az amerikai szakszervezetek által kiharcolt béremelés miatt a trösztellenes vizsgálatoknak a jövőben engedékenyebbnek kellene lenniük, amikor az autógyártók felvásárlásairól, összeolvadásairól döntenek. Tavares azt is mondta, hogy a Stellantis már most az autóipar konszolidációjára készül, a Renault-t pedig kifejezetten sebezhető szereplőnek nevezte.

A francia márka nem hajlandó piaci pletykákat kommentálni, és a francia pénzügyminisztérium is elzárkózott a lap kérdéseitől.

Mégsem lép tőzsdére a Renault villanyautós cége

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.