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
auto
2024. 04. 26. péntek

Már egy hete csepegteti Elon Musk, hogy egy nem várt bejelentésre készül, amivel természetesen elérte, hogy a villanyautózást közelebbről követő megszállott közönség elkezdje várni a nagy napot. A hétfő délutánra tervezett megszólalást ugyan két nappal eltolták, de magyar idő szerint csütörtök hajnalban a Tesla vezér elárulta, hogy mi is az a szenzáció, amit az emberek többsége valószínűleg nem várt.

Három kamera a szélvédő mögött (forrás: Tesla)

Három kamera a szélvédő mögött (forrás: Tesla)

A Tesla az összes mostantól gyártott autójába olyan hardvert épít, ami későbbi szoftverfrissítésekkel lehetővé teszi, hogy az autó lépésről lépésre haladva önállóvá válhasson. Ez azt jelenti, hogy nem csak a később érkező Tesla Model 3, de a gyárból most kigördülő Model S-ek és Model X-ek is képesek lesznek a teljesen önálló közlekedésre néhány éven belül.

Ezek a kamerák és szenzorok lesznek benne mostantól minden új Teslában (forrás: Tesla)

Ezek a kamerák és szenzorok lesznek benne mostantól minden új Teslában (forrás: Tesla)

Ehhez természetesen az eddiginél sokkal komolyabb hardverre van szükség. Az autó orrába egy előre néző radar, a karosszériára körbe pedig összesen 8 kamera került. Ezek teljesen 360 fokos panorámát alkotnak, és az átfedések kihasználásával valószínűleg jó alapot biztosítanak a környezet három dimenziós feltérképezéséhez. A kamerákat 12 darab ultrahangos szenzor egészíti ki, amelyek mostoha látási viszonyok mellett is képesek a környezetben lévő tárgyak távolságának meghatározására. A rengeteg szenzor adatának intelligens feldolgozására és az irányítási döntések meghozatalára az autóba egy a korábbinál 40-szer nagyobb számítási teljesítményű számítógépet építettek. Az új Tesla Vision névre keresztelt csomag jelentősen nagyobb biztonsággal lesz képes az autót irányítani, mint egy ember.

Tesla kamera a B oszlopban (forrás: Tesla)

Tesla kamera a B oszlopban (forrás: Tesla)

Ez persze nem jelenti azt, hogy az összes Tesla alapból képes lesz emberi beavatkozás nélkül egyik helyről a másikra vinni az utasait. Mint oly sok minden más, ez is extraként lesz rendelhető. A hardver ugyan ott lesz az autóban, de a bekapcsolásért fizetni kell. A Tesla két különböző csomagban kinálja az önállósító tudást. Az Enhanced Autopilot a mostani Autopilot továbbfejlesztett változata lesz. Az eddig használt egy kamera helyett 4 kamerával dolgozik a rendszer, hogy növelje a megbízhatóságot és a szomszédos sávokban gyorsan érkező autókat is hamarabb észrevegye. Ennek a rendszernek a részét képezi a 12 ultrahangos szenzor is, amelyek kétszer távolabb látnak el, mint a mostaniak. Mindezek ellenére az Enhanced Autopilot nagyjából azt fogja tudni, mint a mostani: tartja a sávot, sávot vált, egyik autópályáról átmegy a másikra, leparkol, ha üres helyet mutatunk neki és be- illetve kiáll a garázsból, ha kérjük. Így ez továbbra is csak egy asszisztens lesz, aminek az ára az autó rendelésekor 5000, utólag pedig 6000 dollár lesz. Ez a frissítés várhatóan idén decemberre kapja meg a belső és külső jóváhagyásokat, így először akkor érkezhet meg az autókra.

Kamera az új Teslákon (forrás: Tesla)

Kamera az új Teslákon (forrás: Tesla)

A Full Self-Driving Capability néven futó funkcióért további 3000 illetve utólagos rendelésnél 4000 dollárt kell leszurkolni, de ezért már tényleg olyan funkciók járnak (majd), amik eddig csak a sci-fi filmek forgatókönyvíróinak a fejéből pattantak ki. Az autó képes lesz minden körülmény mellett rövid és hosszabb utak teljesen önálló megtételére is. Elég lesz csak beülni az autóba. Ha nem választunk külön célt, akkor a naptárunkban soron következő programunk helyszínére visz. Amennyiben ilyen nincs, akkor haza. Mindezt a sofőr beavatkozása nélkül. Hosszabb utakon útba ejti a szükséges Superchargereket, és az automata karral felszerelt töltőknél még a töltést is elintézi önállóan. Mindeközben elnavigál a városi utcákon, az összetett kereszteződésekben, figyelembe veszi a táblák és a forgalomirányító lámpák jelzéseit. A rengeteg szenzornak és az óriási számítási teljesítménynek köszönhetően pedig kétszer olyan biztonságosan fog vezetni, mint egy átlagember. Legalábbis így számol a Tesla.

Persze rengeteg még a kérdőjel. Azt a Tesla is hozzáteszi, hogy nem tudják garantálni, hogy az önvezető funkció mindenütt egyből megkapja a szükséges engedélyeket, így nem biztos, hogy minden mindenütt működni fog. Ráadásul azt is kikötik, hogy autómegosztó flották közül csak a jövőre bemutatkozó Tesla Networkben fogják engedélyezni a használatát.

Tesla önvezető teszt Los Angelesből New Yorkba emberi beavatkozás nélkü: valamikor 2017 végén (forrás: Tesla)

Tesla önvezető teszt Los Angelesből New Yorkba emberi beavatkozás nélkü: valamikor 2017 végén (forrás: Tesla)

Mint mindig, Elon Musk most is tele volt ígéretekkel. Nem elég, hogy ezeket a funkciókat megígérte, de egy látványos tesztút terveiről is lerántotta a leplet. Jövő év végéig szeretnék demonstrálni az autó képességeit egy olyan úttal, ahol Los Angelestől a New York-i Time Square-ig teljesen önállóan vinné az utasait az autó, beleértve a teljesen önálló töltéseket is. Az út végén az autó feladatai közé fog tartozni a teljesen önálló parkolás is.

Az egészben a legzseniálisabb az, hogy a Tesla rájött arra, hogy a hardver minden autóba való kérdés nélküli beépítése a legolcsóbb módja az önvezető autó kifejlesztésének. 8 kamera modul, egy radar és 12 ultrahangos szenzor ára nem több néhány száz dollárnál, de valószínűleg a szuperszámítógépként emlegetett célhardver sem kerül többe 1-2 ezer dollárnál (de lehet, hogy így is fölé lövünk). Ezért cserébe a Tesla a világ minden tájáról a legkülönfélébb vezetési stílusú sofőrök és a körülöttük lévő forgalom figyelésével taníthatja a központi mesterséges intelligenciát. Az összes kamera és szenzor képének elemzésével, illetve az adott szituációra adott reakció összepárosításával anélkül trenírozható a Tesla mesterséges intelligenciája, hogy a cégnek akár csak egy tesztautót is ki kellene küldenie a forgalomba. A rutinműveleteket nyilván gyorsabban, a ritkább szituációkat valamivel lassabban, de megtanulja a rendszer. Ezzel a módszerrel az autó pillanatok alatt jobb sofőr lehet, mint bármelyikünk. Nem elég, hogy a figyelme sosem lankad, de minden szituációra a legjobb megoldást választhatja a valós sofőröktől ellesett különböző lehetőségek közül.

Ennek fényében végképp szánalmas, ahogy a hagyományos autógyártók a saját autóik fejlesztése helyett az Autopilot elnevezés betiltásával próbálják lassítani a fejlődést.

Villanyautósok