E-TAP2: Irány kelet, de csak óvatosan

Nem véletlen neveztük a szolnoki villámtöltőt annak átadásakor az ország egyik legfontosabb töltőpontjának. Budapesttől keletre megkerülhetetlen. Ezen a héten már harmadjára töltötték ott a TC-s autót, többször mint bármelyik másik töltőn.

Sajnos ma újra egy könnyű feladatot kapott a csapat, mivel csak Szolnokra, majd onnan Tiszafüredre kellett eljutniuk. Az egész út alig volt 230 km, és az egy töltéssel teljesítendő táv is csak 140 km lehetett. Tény, hogy a hűvös időben esős aszfalton ez általában egy picit nehezebb, mint szárazon melegben, de a 27 kWh-ás Kia Soul EV-nek ez nem valószínű, hogy kihívást jelentett.

E-TAP2: villanyautós túra Totalcar módra, 4. nap

Egyedül a reggeli indulás húzódott el, mivel a 10A-es töltővel nem lehetett éjféltől reggeliig teletölteni az akkut. Jól mutatja, hogy a 10A-es egység helyett olyat kellene adjanak a gyártók az autóhoz, amin 2A-es lépésekben lehet 6A-től 16A-ig állítani a töltési áramot. Neadj isten ipari csatlakozót is mellékelni hozzá, amivel egy fázison 32A-rel is lehetne tölteni ott, ahol rendelkezésre áll a szükséges áram (ez utóbbi természetesen csak olyan autóknál lényeges, amelyek belső töltője tudja fogadni a 16A-nél nagyobb áramerősséget). A költségek csak a 32A-es verziónál nőnének meg egy nagyon picit, de az sem lenne eget rengetően sok.

Mivel pénteken délután 4-kor már befutó van Mogyoródon, úgy tűnik, hogy a Dél-Alföld teljesen kimarad az országjárásból. Pedig az új szegedi töltőn elvileg 4 óra alatt újra lehetett volna tölteni az autót, hogy ismét elérhető legyen Szolnok. Ja, hogy nem villámtöltő? Pont az lett volna a túra lényege, hogy rávilágítsunk az ország villanyautóval nehezen átjárható pontjaira.

Pénteken délután 4-kor mindenesetre mi villanyautósok is ott leszünk a Hungaroringen lévő tanpályán, hogy az E-TAP2 csapatával egy villanyautós szlalomversennyel zárjuk a hetet. Részvétel csak villanyautóval! Előzetes regisztráció szükséges (név, autó típusa, rendszám). Gyertek minél többen!

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.