Újabb európai villámtöltő-hálózatot jelentett be az Allego

Mindmáig gyakran felmerül a tyúk és a tojás problémája az elektromos közlekedésben, azaz hogy először az infrastruktúrát kell-e kiépíteni, hogy elterjedhessenek a villanyautók, vagy elsőként olyan sok akkumulátoros kocsinak kell megjelennie az utakon, hogy érdemes legyen töltőket telepíteni. Úgy tűnik, hogy ez a vita hamarosan a múlté lesz, ugyanis az utóbbi időben az európai töltőhálózat kiépítése akkora figyelmet kapott, hogy joggal remélhetjük, hogy a jelenleginél már jóval nagyobb teljesítménnyel is tölthető autók érkezését már villámtöltő állomások százai fogják várni szerte a kontinensen. Az öt autógyártó által közösen eltervezett IONITY projekt, valamint a szintén több vállalat együttes erőfeszítéséből kivitelezett Ultra-E program mellett egy újabb hálózat is születőben van. A főszerepet ezúttal is a töltőtelepítésekben az egyik legaktívabb vállalat, az Ultra-E munkálatait is vezető holland Allego tudhatja magáénak, amely most a finn Fortum Charge&Drive társasággal együttműködve dolgozik az új állomásokon.

A Fortum töltői Osloban, Forrás: Wikipedia

A MEGA-E néven megálmodott projekt keretein belül 322 villámtöltőt és 27 intelligens töltőcsomópontot helyez üzembe a két vállalat a kontinens 20 országában az Európai Unió támogatásával. Az északi régióért a Fortum lesz felelős, míg a Közép-Európában történő töltőtelepítéseket az Allego fogja koordinálni, ám a projekt nem zártkörű, bárki becsatlakozhat tovább bővíteni a hálózatot. A MEGA-E célpontjai elsősorban a nagyvárosi területek, valamint a nagyvárosokat összekötő autópályák lesznek. Az első munkálatok még 2018 első felében megkezdődhetnek, a legelső érintett országok pedig Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Svédország, és az Egyesült Királyság lesznek.

Anja van Niersen, az Allego vezérigazgatója a következőképpen kommentálta a MEGA-E indulását:

„Az európai közlekedés körülbelül 70%-a a városi területeken koncentrálódik, ahol a CO2 terhelés a legnagyobb. A MEGA-E töltőhálózattal mi támogatjuk az e-mobilitás különböző formáit, valamint a kibocsátásmentes utazást nem csupán a metropoliszokban, hanem azok között is. Egyedülálló módon úgynevezett ‘e-töltő csomópontokat’ hozunk létre, ahol ugyanazon a helyen egyszerre több töltési megoldást is kombinálunk. Ezek a csomópontok mind a töltés hatékonyságára, mind az elektromos közlekedésre optimális hatással lesznek.”

Rami Syväri, a Fortum vezető munkatársa pedig így folytatta:

„Mi a nyitott infrastruktúra felőli megközelítésben hiszünk. Ez azt jelenti, hogy minden állampolgár és a különböző autómodellek egyaránt szívesen látott vendégek a töltőinknél. Az ötlet ezért az, hogy többféle töltési megoldást is kínálunk annak érdekében, hogy a különböző szükségeket és töltési sebességekre való igényeket kielégítsük. A MEGA-E hálózat egy fontos mérföldkő lesz minden Európában közlekedő villanyautós számára.”

A legelső nyilvános európai ultragyors töltőállomás egyébként december végén lépett működésbe, az Ultra-E hálózat első tagjaként. A Németországban elhelyezett négy töltő egyelőre 175 kW-ot kínál, amelyből kettő idén tavasszal kerül felfejlesztésre 350 kW-ra.

Az Ultra-E legelső tagja
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.