Működésbe lépett Európa legelső nyilvános ultragyors töltőállomása

Az európai kontinensen jelenleg két olyan töltőhálózat kiépítése van folyamatban, mely 350 kW-os teljesítményű töltőket fog biztosítani a villanyautósok számára. Az egyik az IONITY, mely a BMW, Mercedes, Ford, a Volkswagen Csoporthoz tartozó Audi és Porsche, valamint sok más vállalat együttműködésével épül, a másik pedig az Ultra-E, ami többek között az Allego, Audi, BMW, és a Renault nevéhez köthető. Az utóbbi hálózat tagjaként lépett működésbe az EV Tronic által épített négy töltőből álló állomás, melyről az Allego számolt be a honlapján.

A vállalat jelenleg egy elektromosított folyosó kiépítésén dolgozik Hollandia, Belgium, és Németország között egészen az osztrák határig, amelyet 21 darab ultragyors töltőállomással szerel fel.  A legelső töltők december 20-án működésbe is léptek, mégpedig a Frankfurt melletti Kleinostheim településen, az A3-as autópálya mellett. Az állomáson egyszerre négy autó tud töltődni, egyelőre csupán 175 kW-os teljesítménnyel, 2018 tavaszán viszont kettő töltőt felfejleszt az Allego 350 kW-ra, és elérhető lesz továbbá egy 50 kW-os univerzális töltő is. Az Ultra-E töltőhálózat állomásai 150-200 kilométeres távolságban helyezkednek majd el egymástól, és a következő nyilvános villámtöltő helyszíne Bernau am Chiemsee lesz, Délkelet-Németországban.

Forrás: Allego

Az új CCS töltők mintegy 100 kilométerre elegendő elektromos árammal látják el az autót mindössze 5 perc alatt. Az Allego azt ígéri, hogy 2018 nyarára nem csupán pillanatok alatt feltölthetjük kocsinkat, hanem sokkal kényelmesebben, mindenfajta jelenlegi és jövőbeni villanyautó modellt támogató töltők biztosításával utazhatunk Ausztria és a holland tengerpart közötti szakaszon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.