Főoldal » elektromos autó » Elektromos Jaguar érkezhet

Elektromos Jaguar érkezhet

Pontosabban a Jaguar XJ, amelyet pont ötven éve, 1968-ban mutattak be először. A legfrissebb széria is már lassan 10 éves lesz, tehát mindenképpen érik egy modellváltásra már. Bár az ilyen hatalmas luxus szedánok helyét kezdik átvenni az óriás méretű SUV-ok, mégis a Jaguar úgy döntött, hogy nem törlik el ezt a modelljüket, sőt az utód elektromos hajtással lesz kapható, amellyel komoly ellenfél lehet a hetes BMW-nek illetve a Mercedes S osztálynak, mivel ezek a modellek legfeljebb hibrid hajtással kaphatóak.

Forrás: Autocar

Merész ötletnek tűnik egy ilyen nagy múltú autó villanyosítása, de az XJ mindig is előremutató volt a Jaguar-nál. Ilyen például a 2003-as széria, amely az első teljes egészében alumíniumból készült autó volt a gyártó kínálatában. Továbbá pedig a 2009-ben bemutatott modell, amely teljesen elszakadt az eredeti XJ dizájnelveitől. Ezek fényében már nem is tűnhet lehetetlennek a teljesen elektromos változat, ami Jaguar állítása szerint a villanyosított luxus szedán komoly versenyező lehet a maga piacán, mivel az autótrendek erősen elmozdultak az elektromos autók irányába.

Az új Jaguar XJ, amelyen már gőzerővel dolgoznak, nem csak egy új modell lesz, hanem a Jaguar jövőbeni formanyelvét is meghatározza, továbbá ez lehet majd az alapköve a további elektromos autóknak, amelyek érkeznek majd a gyártótól. Az új XJ olyan teljesen új platformra épülhet, amely alkalmas lesz hibrid és belsőégésű motorral hajtott autók készítésére is. A pletykák szerint az új Jaguar kettő darab villanymotort, illetve összkerékhajtást kap, a hatótáv pedig körülbelül 480 kilométer lehet. Minden bizonnyal még az idei év végén bemutatják, és 2019-ben forgalmazásba kerülhet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »