KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Működik a MOL negyedik villámtöltő állomása

Szerda este a X. kerületben elkészült a MOL negyedik, Budapesten telepített elektromos autó villámtöltője. Az eddig a MOL által használt Siemens készülékkel ellentétben a negyedik helyszínre, a Könyves Kálmán körút és a Kőbányai út kereszteződésénél álló üzemanyagtöltő állomásra Efacec gyártmányú, de ugyanúgy mindhárom csatlakozótípust és töltési szabványt támogató villámtöltő került. A két DC ágon 50-50 kW, a Type2 csatlakozós AC ágon 43 kW teljesítmény leadására képes töltőn ugyanazok a korlátozások érvényesek, mint minden hasonló oszlopon: az AC (váltakozó áramú) EVSE a másik két kartól függetlenül használható, míg az egyenáramú (DC) CHAdeMO és CCS csatlakozók közül egyszerre csak az egyik képes energiát leadni. A töltőt a többi MOL helyszínhez hasonlóan itt is a kútkezelők indítják. Az oszlop használata egyelőre mindenki számára ingyenes, de elsődleges feladata valószínűleg a MOL autómegosztó szolgáltatásában üzemelő Volkswagen e-UP-ok töltése lesz.

Efacec elektromos autó villámtöltő a MOL Könyves Kálmán körúton lévő töltőállomásán Budapesten (fotók: Zerkovitz Tamás)

A Könyves Kálmán körút ezen szakasza különösen jó helyszín, hiszen nem csak a benzinkúton, de a közelben lévő gyorséttermekben is van lehetőség evésre és felfrissülésre. További plusz ebben a telepítésben, hogy a Kerespei úton lévő töltőhöz hasonlóan ez a készülék is a kútoszlopokat védő tető alá került, ami télen a csapadéktól, nyáron pedig a tűző naptól védi a villámtöltőt és az autó utasait.

Efacec villámtöltő
Mindhárom szabványt támogatja a portugál Efacec villámtöltője.
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.