Így úszta meg a Tesla a koronavírus miatti bezárást

FRISSÍTÉS: a seriff szerint le kell állni a Tesla gyárnak is.

Az Electrek beszámolója szerint a Kalifornia északi részén elhelyezkedő San Francisco Bay Area hat megyéjében a COVID-19 vírus terjedésének csökkentése érdekében elrendelték, hogy az emberek otthonról dolgozzanak vagy szabadságra menjenek, kivéve azokat, akik létfontosságú szolgáltatásokat nyújtanak, azaz egészségügyi dolgozók, rendőrség, tűzoltók és egyéb sürgősségi és mentési feladatokat végző szolgáltatók.

Az előírások betartásáért a rendőrségi vezetőket és seriffeket tették felelőssé. A Tesla fremonti gyára az érintett területen található, így mindenki arra számított, hogy kénytelenek lesznek leállítani a gyártást a helyi idő szerint tegnap éjfélkor hatályba lépett rendeletnek megfelelően.

Tesla Fremont
A fremonti Tesla gyár (forrás: Tesla)

Az Electrek azonban számos Tesla alkalmazottól azt az információt kapta, hogy másnap is meg kell jelenniük a munkahelyükön. Az oldal megkereste a Teslát, de nem kapott választ. Elon Musk hétfő esti emailjében a hírek szerint azt írta az alkalmazottaknak, ha a betegség legkisebb gyanúja is felmerül, akkor ne jöjjenek be dolgozni.

Azóta Alameda megye szóvivőjének tájékoztatásából megtudtuk, a Teslát „alapvető fontosságú vállalat” kategóriába sorolták, amely mentesíti az autógyártót a gyárbezárás alól. Számos kérdést felvet, hogy egy a fertőzésekkel leginkább sújtott területen elhelyezkedő autógyár hogyan kaphatja meg ezt a besorolást, annak ellenére, hogy a Tesla az egyik legnagyobb munkaadó Alameda megyében. Elon Musk elmondta, hogy egyetlen alkalmazott esetében sem erősítették meg, hogy a vírus megfertőzte volna.

Elon Musk a múlt héten szkeptikusan reagált a járvány kitörésére és butaságnak nevezte a koronavírussal kapcsolatos pánikot, valamint az alkalmazottaknak írt levelében így fogalmazott: „Őszinte véleményem szerint a koronavírus pánik által okozott károk messze meghaladják azt a kárt, amit maga a vírus okoz.”

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.