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
auto
2024. 04. 19. péntek

Tesla Model Y: videón a részletek, újdonságok

elektromos autó

A Tesla Model Y részletei mindenkit érdekelnek, ami nem meglepő, tekintve, hogy az alapjait jelentő Model 3 a világ legtöbb példányban eladott elektromos autója. Az Y azonban a manapság nagyon népszerű SUV kategóriában indul, a Model 3-mal sok közös alkatrész és egyre hatékonyabb gyártás miatt az ára nem lesz jelentősen magasabb. A Model 3 néhány problémáját (pl. szedán kialakítás miatt szűk csomagtér ajtó) is kiküszöböli.

A múlt héten megjelent az autó kézikönyve a Tesla honlapján, amiből a pontos méretek mellett azt is megtudhattuk, hogy ez lesz az első Tesla hőszivattyús fűtéssel. A sokak által várt vonóhorog azonban (egyelőre legalábbis) nincs a rendelhető opciók listáján, igaz azóta megtudtuk, hogy a hátsó lökhárító mögött található egy olyan részlet, amiből arra következtethetünk, hogy később lesz lehetőség vontatásra is.

A Model Y hivatalos méretei és műszaki adatai

Ahogy közeledett az első autó átadásának időpontja, egyre több fotó és videó került fel az internetre, melyek többsége talán egy ellopott pillanatban, kapkodva készülhetett egy a gyár udvarán parkoló autóban, ezért a részletek, újdonságok csak nagyon lassan csepegtek. Március 13-án az első szerencsések átvehették új autójukat, természetesen volt köztük, aki számos fotót és érdekességet megosztott az internet népével. Az alábbi videó összefoglalja a legtöbb eddig megismert számos apróságot, rávilágítva néhány előnyös és hátrányos részletre. A videó alatt én is összefoglalom nektek a fontosabb részleteket.

 

A külső kevesebb újdonságot tartogat, hiszen ezekről már hónapok óta keringenek fényképek az interneten. A videókban a tulajdonosok elmondják, hogy az illesztések szebbek, pontosabbak, mint a korábbi Teslákban. A megjelenést tekintve a legfontosabb újdonság talán króm kiegészítők elhagyása, helyettük a fekete szín megjelenése, valamint az új „turbina” felnik.

Turbina felnik és fekete kilincsek

Az autó első csomagterének tetejét tömítéssel is ellátták, hogy ne juthasson be nedvesség.

Ennyire tágas a hátsó utasok lábtere.

A csomagtér hosszúsága 5 üléssel 1117 mm, 2 üléssel pedig 1854 mm. A kerekek közötti szélesség 947 mm, a hátsó üléstámlák tetejénél a teljes szélesség 1143 mm, a három részre osztott háttámla középső része 292 mm, a két szélső ülés támlája pedig 425 mm. Ebből nem csak azt tudhatjuk meg, hogy mekkora szélességre számíthatunk ha hosszú tárgyakat (például sífelszerelés) és 3 vagy 4 utast szeretnénk egyszerre szállítani, de azt is, hogy a középső utasnak jóval szűkebb hely jut az autóban, nincs tehát az egyterűekben megszokott három hasonló méretű, teljes értékű hátsó ülés.

A csomagtér mérete 5 személyes utastérrel.

Ennyire hatalmas a csomagtér, ha csak 2 ülésre van szükségünk.

A hátsó ülések támláit ledöntve szinte teljesen egyenes felületet kapunk a nagy méretű csomagok számára.

A csomagtér padlója alatt egy nagyobb…

… és beljebb egy kisebb tárolórekesz helyezkedik el.

A hátsó kerekek mögötti tárolórekeszben talán még a töltőkábel is elfér.

 

Az autó motoros mozgatású csomagtér ajtót kapott. A csomagtér számos módon nyitható: a központi érintőképernyőről, a kulcsról, mobiltelefonos alkalmazással (azaz esetleg hangvezérléssel is Siri vagy Google asszisztens használatával) és természetesen a fogantyú alatt lévő nyomógombbal is. Ha mindkét kezünk tele van csomagokkal jó megoldás a lábbal integetés, erről azonban a Tesla Model Y kézikönyve nem tesz említést, így vélhetően ez a funkció kimaradt.

A mobiltelefonos alkalmazásból is nyitható a motoros csomagtér fedél.

Remek megoldás, hogy beállítható, ráadásul nagyon egyszerűen, a csomagtér ajtó maximális nyitási magassága, amely alacsony belső magassággal rendelkező garázsban különösen előnyös funkció. Mindössze annyi a teendő, hogy kézzel a kívánt magasságba állítjuk és 2 másodpercig nyomva tartjuk a nyitó gombot, így az autó megjegyzi az állapotot és legközelebb pont addig nyitja majd a csomagtér ajtót.

Az ajtót kézzel a kívánt magasságba állítva és a gombot két másodpercig nyomva tartva beállítható a kívánt nyitási magasság.

A három hátsó üléstámla egyenként ledönthető, ráadásul ezeknek is motoros (?) a mozgatása. A középső üléstámla ledöntésénél csúnya kis rudacska marad a szélső ülések tetején, ami akadályozhatja a pakolást, beleakadunk, akár még veszélyes is lehet. Remélhetőleg majd megjelenik egy rápattintható aftermarket kiegészítő, ami biztonságosabbá teszi, esetleg csomagrögzítő fülként is használhatóvá alakítja.

Négy utassal nem probléma a sífelszerelések elhelyezése sem.

A középső ülés támláját ledöntve ez a kis rúd látható marad a szélső támlák tetején.

A hátsó sorban a két szélső ülés motorosan dönthető, a csomagtérből a bal oldalon található két gombbal vezérelhető.

Nem csak csomagszállításhoz ledönteni lehet az üléstámlákat hátul, de a két szélső ülés háttámlájának dőlésszöge is több helyzetbe állítható, összesen 6 fokozatban. Ne csak a hátsó ülésekről beszéljünk, egy érdekes részlet, hogy az autóban a vezetőülés a Model 3-hoz hasonlítva 9 cm-rel magasabban van.

A hátsó szélső ülések háttámlájának dőlésszöge 6 fokozatban szabályozható.

Négy utas esetén a középső üléstámlából pohártartós könyöklő hajtható le. Ezen a képen jól látható a középső fejtámla helytakarékos megoldása.

Bizonyára sokan meglepődnek majd azon, hogy az autóban nincs kalaptartó, sem fix, sem rolós megoldás. Az utángyártott kiegészítők tervezését megnehezíti majd, hogy még ennek rögzítésére sem láthatók gyárilag kialakított pontok.

Az indukciós töltővel egyszerre két mobiltelefon tölthető, azonban a használatakor az USB C csatlakozóról le kell mondanunk.

A középkonzolon a szivargyújtó aljzaton kívül egy USB C és egy USB A csatlakozó található, azonban a vezeték nélküli töltő az USB C csatlakozót használja, cserében egyszerre 2 mobil tölthető maximum 15 W teljesítménnyel. A középkonzol hátsó részére is került a hátul ülőknek két USB C csatlakozó.

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.