Elkezdődött az Európában gyártott elektromos Hyundai Konák kiszállítása

Kezdetét vette a Hyundai Kona Electric sorozatgyártása a csehországi Nošovice-ben, és a múlt héten már el is indultak a legelső darabok az európai megrendelőkhöz – jelentette be a dél-koreai vállalat egy sajtóközleményben. Jelenleg napi 150 darab villanyautó készül a Morva-sziléziai kerületben elhelyezkedő autógyárban, amit ha az év minden egyes napján megismételne a Hyundai, akkor évi 54 750 elektromos Konával gazdagodnának az európai piacok. A tervek szerint azonban ennél kevesebb példány gurul majd le a gyártósorról: a termelés első évében közel 30 000, de később akár 35 000-nél is több Kona Electric gyártása történhet a cseheknél.

Ez idáig a tisztán elektromos divatterepjáró termelésének kizárólag a dél-koreai Ulsan adott otthont, a Hyundai reményei szerint az új létesítmény munkaerejét is bevetve háromszor annyi Kona Electric készülhet 2020-ban, mint a tavalyi évben – hacsak a COVID-19 járvány nem szól közbe. Február végén az öt ulsani gyárából egyet leállított a cég, miután az egyik alkalmazott koronavírus-tesztje pozitív lett – a villanyos Kona gyártását ez nem érintette. Az autógyártó 2020-ban összesen 80 000 zéró kibocsátású személygépjármű kiszállítását tartja megvalósíthatónak, beleértve az elektromos meghajtású Kona, a tisztán villanyos IONIQ Electric, és az üzemanyagcellás NEXO modelleket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.