Újratervezés: ilyen vagány kamionokat dobna most piacra a Nikola

A Hindenburg Research leleplező nyomozása kíméletlenül kihúzta a talajt a Nikola Motors alól, amit a vezérigazgató a cégtől független bűncselekmények vádja miatti távozása, és a General Motors-szal való együttműködés részleteinek újraírása is tetézett. Ennek dacára azonban úgy tűnik, hogy a 2014-ben alapított kamiongyártó cég nem tántorodott el attól, hogy folytassa küldetését, és akkumulátoros elektromos (BEV), és hidrogén-üzemanyagcellás (FCEV) nyerges vontatókat dobjon piacra. A héten be is mutatta stratégiájának legfrissebb ütemtervét.

A Nikola kereskedelmi járműprogramjának legújabb részletei radikális változásokat hoztak a cég tervezett portfóliójának felépítésében. Emlékszünk még a 2016-ban bemutatott One-ra, amely formatervének állítólagos lemásolásáért a Nikola beperelte a Teslát? Vagy a Two, illetve a Tre elnevezésű vontatókra, amelyekbe akár 1000 kWh kapacitású akkupakkot is megígért a gyártó? Na, ezeket felejtsük is el gyorsan. Most összesen kettő, a korábbiakhoz képest teljesen újragondolt modellel tervez a Nikola.

Az egyik a Nikola Two Sleeper, amely látszólag a Nikola One, és a Nikola Two összegyurmázásából született, némi futurisztikus látványvilággal átitatva. Ez lesz a cég megoldása a nagy távolságú áruszállításra – hidrogén-üzemanyagcellás hajtáslánca állítólag akár 900 mérföldes (~1450 kilométeres) károsanyag-, és szén-dioxid-kibocsátásmentes hatótávolságra is képes. Ennek az alvókabinos járműnek egy új alvázat tervez a Nikola, kifejezetten az észak-amerikai távolsági szállítási útvonalakra szabva. Megjelenését 2024 végére ígéri.

Az új Nikola Two Sleeper FCEV

A másikról, a Nikola Tre-ről viszonylag sokat hallhattunk az elmúlt hónapokban, hiszen az Ivecóval való együttműködés által ez a modell egészen közel került a megvalósításhoz – németországi gyártásának most, 2021 első negyedévében kellene megkezdődnie az egy évvel ezelőtti hírek alapján. Az új Tre azonban nem az a Tre, amit eddig mutogatott a Nikola, hanem egy jóval markánsabb, szigorúbb tekintetű jármű.

A képen a Tre FCEV változata szerepel, amiről a Nikola azt írja, hogy az első prototípusok legyártása 2021 második negyedévében indul Arizonában és Németországban, a sorozatgyártás pedig 2023 második felében kezdődik. Ebből arra következtetünk, hogy a jármű akkumulátoros elektromos változata még a korábbi dizájnnal készül Európának, de a hidrogénes már ezt a köntöst viseli majd. Azt sem tudjuk kizárni persze – tekintve, hogy ezek látványtervek, és lényegesen koncepció-szerűbbek, mint az eddig mutatott külsők –, hogy szó sincs jelentős dizájnváltásról, csak a Nikola játszadozik a fantáziánkkal.

Az új Nikola Tre FCEV Cabover

Mindenesetre a Nikola a Tre BEV változatát szánja városi és agglomerációs feladatokra 300 mérföld (480 km) hatótávval, a FCEV variánst pedig regionális áruterítésre nagyjából 500 mérföldes (~800 km-es) hatótávval. Az InsideEVs kérdésére a cég megerősítette, hogy az Egyesült Államokban a General Motors Hydrotec rendszerével készül majd a jármű, míg az európai változatba a Bosch szállítja az üzemanyagcellás rendszert.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.