HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Lazábban, de folytatódik a GM-Nikola együttműködés

Heves vitákat váltott ki az elmúlt hónapokban a General Motors és a Nikola Motors közötti együttműködés, miután a Nikoláról éppen az együttműködés küszöbén hozott nyilvánosságra kompromittáló vádakat a Hindenburg Research intézet, melyek egy részét el is ismerte a start-up (a történet részletes előzményei itt olvashatók). A két cég egy 2 milliárd dollár összegű üzletet tervezett nyélbe ütni, amely során a GM 11%-os részesedést szerez a Nikolában, és elvállalja a Badger nevet viselő hidrogénes, és akkumulátoros elektromos meghajtással is tervezett pick-up tervezését, fejlesztését, és gyártását. A Nikola cserébe hozzáférést kapott volna a michigani óriás Ultium padlólemezéhez és akkumulátor-rendszeréhez, valamint Hydrotec üzemanyagcellás technológiájához.

A partnerek által a mai napon kiadott közös közlemény szerint a kritikák ellenére továbbra is fennáll az együttműködés lehetősége, de az immár kizárólag a GM Hydrotec rendszerére terjed ki. A mindkét fél által aláírt nem kötelező érvényű egyetértési megállapodás értelmében a Nikola 7-es és 8-as besorolású nyerges vontatói a General Motors üzemanyagcellás hajtásrendszerével kerülnek forgalomba, de arról is tárgyalások kezdődnek, hogy van-e lehetőség az Ultium rendszer beépítésére is.

A mostani megállapodás felülírja a szeptemberit, ami azt jelenti, hogy a 11%-os részesedés megszerzésére, valamint a Badger építésére vonatkozó terveknek is lőttek. A pick-upot a Nikola kezdetektől fogva partnercég általi gyártásra szánta, így mivel a GM visszalépett, más meg aligha fog összeállni a céggel, ez a jármű nem fog piacra kerülni. A kifizetett foglalókat az érdeklődők visszakapják.

A GM Hydrotec rendszere

A Nikola tervei szerint 2021 végén már elkezdi tesztelni hidrogénes kamionjait a GM technológiájával.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.