1000 kWh-s villanykamiont jelentett be a Nikola Motors

Teljesen elektromos meghajtású kamionok bemutatásával készül a Nikola Motor Company néven futó amerikai start-up az áprilisi Nikola World rendezvényre, ami egy óriási fordulatot jelent a vállalat eddigi fejlesztési irányát tekintve. A két villanykamion a Nikola Tre és Nikola Two üzemanyagcellás járművek teljesen elektromos változatai lesznek, melyeket a vásárlók 500, 750, és 1000 kWh-s (1 MWh-s) akkupakkal is kérhetnek a csapat tweetje szerint. A bejelentés azért meglepő, mert a Nikola mostanra a hidrogén meghajtású áruszállítás leghangosabb szószólója lett, és egyben a Tesla egyik legnagyobb kritikusa a tisztán villanyos Semi bemutatása óta. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a Tesla Semi gigantikus hatással lesz a teherszállítás jövőjére, a Nikola még erőteljesebben hangsúlyozta az üzemanyagcella felsőbbrendűségét, és nem győzte bizonygatni a Nikola One hidrogénes kamionjára beérkezett előrendelések hihetetlen számát. A két vállalat a Semi formatervein is összeveszett, aminek bírósági ügy lett a vége, miután a Nikola két milliárd dollárra perelte a Teslát a Nikola One lemásolásáért. Azóta sem világos, hogy ezt tényleg komolyan gondolta-e a 2014-ben alapított start-up, vagy csak a Tesla lejáratásáról szóló cikkek számát akarta növelni az újságokban.

A jelek szerint viszont mégsem akkora butaság elektromossággal hajtani egy kamiont, hiszen a Nikola is csatlakozik a már meglehetősen sok vállalat közé, melyek ezzel próbálkoznak. Ők azonban továbbra is hangsúlyozzák, hogy az üzemanyagcellás kamionok fejlesztése folytatódik, hiszen a nagy távolságú teherszállítás csak ezzel a technológiával oldható meg, az elektromos masinák csupán a néhány száz kilométeres fuvarozásra lesznek alkalmasak, de leginkább csak olyan város környéki feladatokra, ahol nem lapul túl nagy tömeg a csomagtérben. A mérnökök számításai szerint az 1 MWh-s akkumulátor 640 kilométeres hatótávot ad a kamionnak hideg időben, és egy ekkora aksi az egész jármű tömegének a felét fogja kitenni. A Nikola Motors több bejegyzésben is azt ecseteli, hogy mennyivel hatékonyabb hidrogént alkalmazni a kamionokban, összességében viszont a belsőégésű motor az ellenség, és legyen szó bármilyen emissziómentes meghajtásról, arra szüksége van a világnak.

Ugyanakkor nem lepődnénk meg, ha a start-up szép csendben elkezdené kivezetni az üzemanyagcellás programjait, mert ráébredt, hogy nem tud versenyezni a Semivel. Nem is ez lenne az első eset, hiszen nagyjából három évvel ezelőtt a vállalat célja elektromos-gáz hibrid kamionok építése volt. Azóta ezekről a tervekről letettek, és a hidrogén lett az új etalon, de megvásárolni még egyik teherautót sem lehet. Felmerül továbbá az a kérdés is, hogy rendelkezik-e a cég a szükséges beszerzési lánccal az akkumulátorokhoz, merthogy egyetlen 1000 kWh-s akkupakkot 69 000 darab 21700-as cella épít fel, és folyamatosan szemtanúi lehetünk, hogy az ázsiai bevásárlás nem mindig jól sül el.

További részleteket az elektromos Two és Tre kamionokról későbbre ígért a Nikola, de az eddig látottak alapján érdemes lesz kétséggel fogadni minden információt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.