Óriási fejlődés várható Prágában

Csehország jelenleg nincs a világ élvonalában elektromos autó és töltőinfrastruktúra tekintetében, Prága döntéshozói azonban egyértelműen letették voksukat a fejlődés mellett. Egy hétfőn elfogadott tervezet szerint ugyanis a következő négy évben 750 db töltőállomás telepítését tervezik a cseh fővárosban, írja a Prague Morning. Figyelembe véve, hogy 2020 végén Csehországban összesen alig több, mint 800 nyilvános töltőállomás működött, ez igazán ambiciózus tervnek tekinthető.

Johannes Rapprich at Pexels

A városi tanács célja a döntéssel a városi levegő minőségének javítása. 2020 decemberi adatok szerint Csehországban körülbelül 6000 tisztán elektromos autót regisztráltak, de a várakozások szerint 2030-ban már több mint 200.000 elektromos jármű lesz csak Prága útjain, amely az összes autó mintegy 30%-át teszi majd ki.

Ennek megfelelően hosszabb távon tovább folytatnák a töltőinfrastruktúra fejlesztését, így 2030-ig összesen 4500 töltőpont megvalósítása a cél. Amennyiben sikerül teljesíteni a tervet, az évtized végére 45%-kal csökkentenék a városban a szén-dioxid kibocsátást, 2050-re pedig azt tervezik, hogy teljes mértékben karbonsemlegessé válna a város.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.