Napi 800 villanyautó készül Zwickauban

Örömteli hírt jelentett be a Volkswagen Sachsen GmbH Twitteren: a Volkswagen csoport Zwickauban működő üzemében elérték a napi 800 darabos elektromos autó termelést. A gyárban 2019 novemberében kezdődött meg a Volkswagen ID.3 sorozatgyártása. A gyár kapacitását a korábbi hírek szerint éves 330.000 MEB-platformra épülő villanyautóban határozták meg, és erre a sebességre 2021 elején tervezték felpörgetni a gyártósorokat, amit a napi 800 darabbal már kezdenek megközelíteni.

Az Electrive információ szerint áprilistól tervezik beindítani a 3. műszakot is Zwickauban. A létesítmény két gyártócsarnokában három műszakban elérhetik a napi 1400 darabos termelést, amellyel akár túl is szárnyalhatják az éves 330.000 példányszámot.

Az üzemben nem csak ID.3 készül. A MEB platformos modellek közül itt gyártják már jelenleg is a Volkswagen ID.4 modellt, és hamarosan indul a Cupra Born (korábban SEAT el-Born, illetve Cupra el-Born), az Audi Q4 e-tron gyártása, valamint már megkezdődött a Volkswagen ID.5 előszériás gyártása is a zwickaui üzemben. A Volkswagen ID.3 gyártása kisebb sorozatban a cég „látványgyárában”, Drezdában az üvegfalú gyárban is folyamatban van, a Škoda ENYAQ iV típusból pedig Csehországban, Mladá Boleslavban akár 100.000 példány is készülhet évente, így a konszern jó úton halad az évi félmillió tisztán elektromos autó gyártása felé.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.