HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Németországban gyártják majd a Nikola villanykamionját

Az Iveco ulmi létesítményében, Németországban kerül gyártásba 2021 első negyedévében a Nikola Tre, az alternatív meghajtású teherszállítással foglalkozó amerikai start-up harmadik bemutatott kamionja. A Nikola, valamint a kereskedelmi járművekre szakosodott Ivecot és a hajtásláncok fejlesztésében élenjáró FPT Industrialt felölelő CNH Industrial tavaly decemberben jelentette be az együttműködést, melynek köszönhetően Európában is megjelenhetnek az amerikaiak technológiáját hordozó nehéz tehergépjárművek. A Nikola eddig három kamiont mutatott be, ami pontosan hárommal több, mint amit ez idáig kereskedelmi forgalomba tudott helyezni, remélhetőleg a londoni és amszterdami központú CNH 250 millió dolláros befektetése képes lesz ezen változtatni. Ha sikerül tartani az ütemtervet, akkor a Nikola Tre már a jövő évben megérkezhet a vásárlókhoz.

A tisztán elektromos Tre az Iveco S-Way modelljének alapjára, de a dizájn átdolgozásával készült, a moduláris felépítésű, egészen 720 kWh-ig bővíthető akkucsomag, és a 480 kW teljesítmény folyamatos leadására képes hajtáslánc viszont a Nikola sajátja. A jármű 4×2 és 6×2 meghajtással megy gyártásba, de még előtte, az idei IAA rendezvényen megtekinthető lesz a cég tervezőinek munkája. 2023-tól hidrogénes üzemanyagcellás technológiával is kapható lesz a kamion, ennek tesztelése már 2021-ben megkezdődik az Európai Unió által támogatott H2Haul projekt keretein belül.

A közös vállalkozás első feladata az Iveco ulmi karosszériadizájn-, és gyártóközpontjának mintegy 40 millió euróból történő felkészítése a járművek összeszerelésére. A hagyományos meghajtású S-Way termelése a spanyolországi Madridban és Valladolidban zajlik, ám azért esett a választás mégis a Baden-Württemberg tartomány szívében elhelyezkedő német településre, mert a régió számos akkumulátor-, és üzemanyagcella-fejlesztéssel foglalkozó kutatóintézet és vállalat központja, így a kulcsfontosságú beszállítópartnereken kívül a szaktudás is itt áll rendelkezésre.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.