Főoldal » energia » Ekkora naperőmű nem épült még a környéken

Ekkora naperőmű nem épült még a környéken

Kaposváron csütörtökön átadták a China National Machinery Import&Export (CMC) kínai nagyvállalat 36 milliárd forintból épült, 100 megawatt teljesítményű naperőművét, amely jelenleg a legnagyobb naperőmű Közép-Európában, négyszer akkora, mint a kapuvári, amit eddig Magyarország legnagyobb hasonló létesítményeként tartottak számon.

A kaposvári naperőmű 5 százalékos növekedést jelent a hazai fotovoltaikus kapacitásban, a nagyságrendje annyi, mint a somogyi megyeszékhely lakosságának teljes éves energiaigénye, emellett 120 ezer tonna szén-dioxid kibocsátást tesz szükségtelenné – mondta el az átadó eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter .

2021. május 26-án átadták a CMC 100 megawatt teljesítményű naperőművét Kaposváron (fotó: ITM)

Magyarországnak 2021 elején 2,3 GW naperőmű kapacitása volt, amellyel az ország teljesítette a 2020-as, 2 GW-os vállalását, 2030-ra pedig 6 GW a kijelölt cél, amelynek elérését a hamarosan (legkésőbb július végén) induló lakossági napelem telepítési támogatás is hozzájárul majd. Ennek keretében a helyreállítási alapból  több mint 150 milliárd forint jut majd háztetőre telepített kiserőművekre valamint fűtési rendszerek korszerűsítésére.

Magyarország erőművi termelés forrásainak megoszlása nettó elszámolási mérések alapján (forrás: MAVIR)

Palkovics László rámutatott, hogy a magyar energiamixben egyre nagyobb hangsúlyt kap a zöld energia, így például idén május 9-én a teljes magyar áramtermelés 37 százalékát az ipari méretű fotovoltaikus erőművek adták, de a lakossági naperőművek kapacitása is másfélszeresére növekedett egy év alatt.

Kang Hubia, a CMC elnöke videókapcsolaton keresztül az esemény résztvevőinek elmondta, hogy az 1950-ben alakult vállalat 2016-ban döntött a magyarországi naperőmű építéséről. A cég hosszú távra tervez, és 1 milliárd euró befektetést hoz Magyarországra. Hozzátette, a CMC kiemelt célja, hogy a jövő karbonsemleges legyen, így a fejlesztéseit is ennek mentén valósítja meg.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.