Főoldal » elektromos autó » Egy év alatt duplázott a Tesla Powerwall

Egy év alatt duplázott a Tesla Powerwall

A Tesla Powerwall 2015-ös premierje óta folyamatosan mostohagyerek volt a cég portfóliójában – mindig csak az autógyártástól elcsent, maradék cellakészlettel gazdálkodhatott a termékvonal.

Most jelentős előrelépés történt.

200 ezer

Tavaly áprilisban számoltunk be róla, hogy mérföldkőhöz érkezett a Tesla otthoni energiatárolójának története, amikor átlépte a vállalat a 100 ezres darabszámot. Az akkut 2015-ben mutatták be, azóta mind az ára, mind a kapacitás sokat nőtt. Akkoriban 6,4 kWh-ért 3000 dollárt kellett fizetni, jelenleg 13,5 kWh az energiatároló kapacitása és 6500 dollárba kerül Amerikában.

A termékből az első 5 évben mindössze 100 ezret tudtak legyártani, azonban az elmúlt 12 hónapban még egyszer ennyi készült, így már 200 ezer darab üzemel a világon.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a Tesla Energy akkumulátoros üzletága forgalmának nagyjából harmadát, 1,35 GWh-át tett ki az otthoni energiatárolás az utóbbi egy évben, míg kétharmad jött össze az ipari Powerpack és Megapack aksikból.

Amerikában jelenleg miden Tesla Solar terméknél a rendszer része az energiatároló – a termék magyarországi bevezetéséről azonban még nincs információnk. A napelemes rendszerek terjedésével és a szaldó kivezetésével azonban itthon is egyre érdekesebb lehet ez otthoni energiatárolás, de természetesen ilyen árszint mellet ez csak támogatással lehet vonzó. Sajnos a jelenlegi pályázatnak ez nem része, pedig sokat segíthetne az energiahálózat stabilitásán.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.