Elektromos buszt tesztelhet Szolnokon az utazóközönség

Megérkezett Szolnokra a zöldbusz demonstrációs mintaprojekt, amelynek részeként a helyi utazóközönség és a város közlekedési társaságának munkatársai egy hónapig tesztelhetnek egy tisztán elektromos buszt. A cseh gyártmányú SOR NS 12 electric típusú tisztán elektromos buszt az utasok ingyenesen próbálhatják ki 2021. május 24. és június 19. között.

A jármű utaskapacitása 103, amelyből 35 ülőhely, 67 állóhely. A zöldbusz programban az elmúlt fél évben Debrecenben, Nyíregyházán, Zalaegerszegen, Békéscsabán, Esztergomban és Székesfehérváron eddig tesztelt buszok közül ez tudja a legtöbb utast egyszerre szállítani. A SOR NS 12 akkumulátor kapacitása 242 kilowattóra, amely körülbelül 200 kilométer megtételére elegendő, amely minden reggeli műszakkezdésre rendelkezésre áll mivel éjszakánként az autóbusz töltését egy Efacec QC90B típusú 90 kilowatt teljesítményű töltő biztosítja.

A zöldbusz program demonstrációs mintaprojektben a közeljövőben Kaposváron és Kecskeméten, valamint a Mátrai Erőmű térségében is tesztelnek majd 1-1 tisztán elektromos buszt, de természetesen nem csak mintaprojekt városaiba érkezhetnek a következő években tiszta üzemű közösségi közlekedési eszközök.

Szolnokon Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a kezdeti tervekhez csatlakozott nyolc város és egy régió mellett további városok számára is nyitva áll a lehetőség ezen buszok kipróbálására, továbbá kiterjesztették 2022. március 31-ig a mintaprojekt időbeli hatályát.

Elektromos SOR NS 12 Electric típusú autóbusz a szolnoki Kossuth téren 2021. május 28-án. (Fotó: MTI/Mészáros János)

Magyarország 25 ezer főnél népesebb városaiban 2022-től kizárólag elektromos buszok állíthatók forgalomba. Az átállást a kormány 36 milliárd forinttal támogatja, amelyből 1290 buszt cserélnek környezetbarátra.

Az államtitkár kitért arra is, hogy május 31-én zárul a Zöld Busz Projektiroda első pályázati felhívása, amely során a buszok beszerzésére 80 százalékos támogatást, a szükséges infrastrukturális fejlesztésekre 60 százalékos támogatást nyújt a kormány. Ebben a fázisban összesen 11 pályázatot nyújtottak be 18,37 milliárd forint értékben, így a megvalósuló beruházások összértéke – a pályázati támogatással és az önerővel együtt – közel 25 milliárd forint.

A pályázatok pozitív elbírálása esetén 123 tisztán elektromos busz, valamint 4 önjáró trolibusz beszerzése valósul meg a programban, melyek tíz nagyváros (Eger, Győr, Szeged, Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Veszprém, Miskolc, Pécs, Szeged és Szolnok), illetve budapest elővárosának autóbuszparkját tehetik modernebbé. A támogatási szerződéseket várhatóan 2021. augusztusban fogják megkötni.

A Volánbusz pályázatának sikeres elbírálása esetén 6 megyeszékhely (Győr, Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Szolnok, Szeged és Eger) több mint félmillió utasa kaphat majd villanybuszokat.

Címlapkép: MTI/Mészáros János

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.