50%-kal nőtt tavaly a háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítménye

Egy év alatt másfélszeresére nőtt a háztartási méretű naperőművek darabszáma és beépített teljesítménye. Mára közel 72 ezer háztartás rendelkezik napelemes kiserőművel – mondta dr. Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) általános elnökhelyettese.

A villamosenergia-elosztók aktuális adatszolgáltatása alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közzétette a háztartási méretű erőművek (HMKE), ezen belül a (max. ~50 kW kapacitású) naperőművek 2020. év végi összesített adatait.

Dr. Tóth Tamás, a hivatal általános elnökhelyettese a legfrissebb adatokkal kapcsolatban elmondta, a HMKE-k terjedését nem fékezte meg a koronavírus-járvány sem, hiszen az előző év végi adatokhoz képest másfélszeresére nőtt a darabszámuk és beépített teljesítményük. A növekedési ütem ráadásul tovább gyorsult: míg 2019-ben 44% körül alakult, addig 2020-ban már megközelítette az 50%-ot. Ilyen módon 2020 végére már 88 112 db háztartási méretű naperőmű termelt villamos energiát, összesen 719,09 MW beépített kapacitással – tette hozzá a MEKH elnökhelyettese.

Továbbra is többnyire természetes személyek birtokoltak háztartási méretű naperőműveket: 2020 végén már közel 72 ezer háztartásnak volt napelemes háztartási méretű kiserőműve, míg 2019 végén még csak mintegy 47 ezer háztartás mondhatta el ezt magáról. 2020 végén a lakossági napelemes HMKE-k átlagos teljesítménye 6,17 kW volt.

A KSH adatai szerint körülbelül 4 millió háztartás van Magyarországon, vagyis alig 2%-uk rendelkezett naperőművel a tavalyi év végén. Ez az arány fele a németországinak, és csupán tizenkettede az ausztrálnak, ahol már a háztartások negyedében található napelemes rendszer. Van tehát még tér a növekedésre, és minden bizonnyal az idén is erős évnek nézünk majd elébe, hiszen az év elején elindult az otthonfelújítási támogatás, melynek keretében sokan telepítenek napelemeket. Kíváncsian várjuk, hogy vajon még ebben az évben elérjük-e az 1 GW-os határt.

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.