A Peugeot-nak is lett hidrogénautója

A PSA Csoport haszongépjárműveinél már hozzászokhattunk, hogy az eltérő márkajelzés gyakran nagyon hasonló külsőt és azonos műszaki paramétereket rejt, ezen pedig az sem változtatott, hogy a konszern a Stellantis részévé vált. Miután az Opel a múlt héten hivatalosan is prezentálta az üzemanyagcellás technológiához fűzött reményeit, és bemutatta szériagyártásba szánt hidrogénes Vivaro furgonját, várható volt, hogy a technológiai osztozkodás jegyében a testvérmárkáknál is megjelenik hasonló megoldás. A Peugeot-nál az e-Expert furgon gyomrát pakolták meg hidrogéntartályokkal.

Az üzemanyagcellás e-Expert Hydrogen elektromos hajtásrendszerének fő alkotóeleme az e-Expertben dolgozó 100 kW teljesítményű és 260 Nm maximális nyomatékú állandó mágneses szinkronmotor. Az akkumulátoros elektromos furgonhoz képes a hidrogénes változat abban különbözik, hogy az 50/75 kWh-s akkupakk helyett egy mindössze 10,5 kWh kapacitású csomagot cipel magával, hiszen itt az autó a motor által használt energiát hidrogén formájában tárolja 3 darab 700 bar nyomású tartályban. A tartályok egy hidrogéntöltő-állomáson körülbelül három perc alatt feltankolhatók, ami után több mint 400 kilométert lehet megtenni a következő tankolásig.

A hagyományos üzemanyagcellás járművekhez képest a Stellantis megoldása hibridnek minősül, hiszen az akkumulátor nem csupán a fékezéssel visszatöltött energia tárolását végzi, hanem külső forrásból is feltölthető. Ez maximálisan 11 kW teljesítménnyel lehetséges AC hálózaton, leggyorsabban 1 óra alatt 32 A-es fali töltővel. A konnektoros hibrid kivitelezés tehát azt jelenti, hogy aki szeretné, az hidrogén égetése nélkül is vezetheti az e-Expertet, akár 50 kilométerig a WLTP szerint.

Az e-Expert elsőként a kereskedelmi partnerek számára lesz elérhető az év végétől Németországban és Franciaországban. A vásárlók két méret közül választhatnak (4,95, illetve 5,3 méter), maximálisan 6,1 köbméter raktérrel, 1100 kilós teherbírással, és egytonnás vontatási kapacitással. Gyártására elektromos furgonként a franciaországi Valenciennes-ben kerül sor, majd ezt követően üzemanyagcellássá alakítják a Stellantis német rüsselsheimi hidrogéntechnológiai központjában. Azt egyelőre sem az Opel, sem a Peugeot nem árulta el, hogy mennyit terveznek építeni a hidrogénes kisteherautókból, illetve hogy mennyiért lehet majd megvásárolni azokat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.