Ismét eltolták a Rivian elektromos autójának kiszállítását

Többszöri csúszás után ismételten az R1T kiszállításának elhalasztásáról tájékoztatta vásárlóit a Rivian – az amerikai start-up 2009 óta fejlesztgeti saját elektromos technológiáját, amit először az R1T pick-upban mutatott be 2018-ban. Az akkori tervek szerint a jármű 2020-ban jelent volna meg az amerikai piacon, az ütemterv többszöri módosítását követően a piacra lépést legutóbb 2021 júniusára ígérte a gyártó. A jó hír a villanyautóra várók számára, hogy az elektromos platós első darabjainak átadását ezúttal nem tolták át a következő évre, csupán egyetlen hónappal csúsztatták, így jelenleg 2021 júliusába esik a Launch Edition szállításának kezdete, és egészen jövő év tavaszáig tart.

A Rivian elmondása szerint az újabb késés oka sok kisebb probléma kombinációja, mint például beérkező konténerek késése, a chiphiány, valamint a szervizhálózat megfelelő kiépítettségének biztosítása, de ha minden rendben megy a célegyenesben, akkor az R1T még így is a legelső sorozatgyártott, tisztán elektromos pick-up lesz az autópiacon, megelőzve a Teslát, a General Motors márkáit, és a Fordot.

Az R1T első kiadása 480 km feletti hatótávolsággal érkezik, de 2022 januárjában elérhetővé válik egy nagyobb hatótávú, 640 km feletti típus, majd pedig egy kisebb hatótávú (~400 km), olcsóbb változat is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az egy hónapos csúszás hogyan befolyásolja az R1T testvérének, az R1S SUV-nek a piacra kerülését, melyből a Launch Edition kiszállítása jelenleg augusztusra van kitűzve.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.