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
auto
2024. 04. 26. péntek

Már nincs ingyen prémium net az olcsóbb Teslákban

elektromos autó

A Teslákról mindenkinek az autó közepén trónoló hatalmas érintőképernyő jut eszébe, és valószínűleg természetesnek veszik az állandó internetkapcsolatot. Az, hogy ez persze nincs mindenkinek ingyen, eddig is így volt, azonban mostantól már csak a Model S/X tulajdonosok kapják meg alapból egy évre a prémium adatkapcsolatot.

Még szerencse, hogy itthon ez nem probléma.

30 nappal később

A Model 3 és Y Standard Range kiadásaiban mindig is csak 30 napos ingyenes prémium adatkapcsolat állt rendelkezésre, miközben a Long Range és Performance változatok korábban az autó teljes élettartamára, később pedig az átvételtől számított egy éven át jogosultak voltak az emelt szintű szolgáltatásokra. Az Electrek szúrta ki, de közben már a Tesla magyar support oldalán is fent van a hivatalos információ, hogy október 15-től ez változott.

Forrás: Tesla

Mostantól tehát minden 3-as és Y csak egy 30 napos próbaverzióval kerül értékesítésre, ennek lejárta után pedig elő tud fizetni a szolgáltatásra a tulajdonos. Már ahol lehet… hazánk ugyanis nem szerepel a felsorolásban. Információink szerint a Teslánál dolgoznak rajta, hogy mielőbb nálunk is megjelenjen az előfizetés lehetősége a tulajdonosok online fiókjában. A havidíj egyébként Amerikában 10 dollár, Európában 10 euró, tehát nagyjából 3500-4000 forintért, Netflix árban várhatjuk majd a magyar előfizetést is. Hogy Magyarország miért nem szerepel még a jogosultak listáján, azt nem tudjuk, de a csehek már felkerültek rá.

Forrás: Tesla

Okos Tesla, buta Tesla

De mit jelent ez a prémium csomag, és mi történik ha lejár? Innentől papírnehezéknek jó csak az autó? Nos a válasz nem teljesen egyértelmű, de nagy horrorra nem kell azért számítani a próbaidőszak végeztével sem.

Forrás: Tesla

A standard kapcsolati csomag, ami minden Teslához ingyen jár, biztosítja, hogy az autó megkapja az útvonaltervezéshez szükséges forgalmi, földrajzi, és például töltőfoglaltsági adatokat. A prémium csomag része azonban, hogy látványos műholdképes nézetet kapjunk a nagy kijelzőn, illetve, hogy színekkel jelezze az útvonal a forgalmi információkat, a dugót. Ezeket a szolgáltatásokat elméletileg akkor is bukjuk, ha telefonunkat hotspotként használva mi adnánk wifit az autónak.

A szórakoztató funkciók sínylik meg legjobban a fapados kiadást, ugyanis a prémiumban még benne van a zene és videó streamelés, a karaoke és az internetböngésző is, de a standard verzió ezeket nem tudja. Persze, mint minden modern autóban, még így is lehet zenét küldeni a kocsi hangrendszerébe a Bluetooth kapcsolat segítségével, de ha van prémium előfizetésünk, akkor az autó beépített Youtube, Spotify, Netflix és egyéb alkalmazásai is működnek. Persze van amihez saját privát előfizetés is kell, tehát ingyen Spotify-t egyébként sem kapnánk, de be lehet lépni a Tesla képernyőjén a saját fiókba, sőt, állítólag ha magunk adunk wifin netet a kocsinak, akkor is működnek tovább ezek a funkciók.

Forrás: Youtube / Tesla Raj

A szoftverfrissítésekről sem kell lemondanunk, állítólag azok továbbra is jönnek, bár itt nem fogalmaz egyértelműen a Tesla oldala. Egy helyen ezt írja, a másikon meg azt, hogy mobilneten csak a biztonsági frissítések töltődnek le, a többihez wifi kapcsolat kell. Ezen egyébként annyit próbál segíteni a vállalat, hogy a tervek szerint minden Superchargeren ingyen wifi lesz – hogy mikorra, azt nem tudni.

Hogy ezek fényében megéri-e egyáltalán a havi 3-4 ezer forintot a prémium csomag, azt mindenki döntse el maga. Ha megjön az autóm letesztelem, a gyakorlatban mi és hogyan működik prémium csomag nélkül, és mit old meg, ha a saját netünket osztjuk meg a kocsival. Addig is, ha van Teslás olvasónk, akinek már lejárt a próbaidőszak, várjuk a beszámolóját a kommentekben.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.