Főoldal » elektromosautó-töltés » Robottöltők kerülhetnek az autópályák mellé

Robottöltők kerülhetnek az autópályák mellé

Konzorcium alakult Németországban az automata elektromosautó-töltők elterjedésének támogatására, olyan tagokkal, mint például az IONITY, a Porsche, BMW, Ford, Mercedes-Benz, és TÜV Süd. Az együttműködés a Robotic Charging Infrastructure Ecosystem, röviden ROCIN-ECO nevet viseli, és célja, hogy szabványosítsa a robottöltést, valamint kísérleti projektekkel mérje fel a töltési megoldásban rejlő lehetőségeket. A konzorcium olyan ökoszisztémát szeretne kidolgozni, amelyet bármely autógyártó és töltőgyártó implementálhat, beleértve a robotikus töltőkart, amely önállóan megtalálja a töltőcsatlakozót, és az automatikusan nyíló töltőcsatlakozó-fedelet.

A Rocsys, mely automata töltőállomások fejlesztésével foglalkozik, és szintén a konzorcium tagja, közleményében azt írja, hogy a partnerek közös víziója, hogy az európai autópályák menti töltőállomásokon helyszínenként egy vagy több robottöltési lehetőséget hozzanak létre, amelyek 15-30 perc alatt teljes töltést kínálnak. Véleményük szerint a robottöltők kényelmesebbé teszik a töltési folyamatot és megkönnyítik a villanyautózást a fizikailag korlátozott autósok számára. Ezen felül arra számítanak, hogy a töltőállomások üzemeltetői számára akár 20%-kal is jobb megtérülést is eredményezhet az, hogy az automata töltéssel kiiktatják az üresjárati időt az autók töltése között.

Jelenleg világszerte több olyan projekt fut, amely robottöltők fejlesztésére fókuszál. Legutóbb a Ford mutatott be ilyet, de a Siemens terveiről is beszámoltunk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.