Főoldal » elektromos autó » Már gyártja a hajtásrendszert hidrogénautójához a BMW

Már gyártja a hajtásrendszert hidrogénautójához a BMW

Korábban már többször is beszámoltunk róla, hogy a BMW-nek látszólag komoly tervei vannak a hidrogénhajtással, 2025-ben sorozatgyártásba vinné az iX5 sportterepjárót üzemanyagcellás technológiával, de egy kis széria még az idén legurul a gyártósorról. Ehhez most elindították az üzemanyagcellás rendszerek gyártását a müncheni kompetenciaközpontban.

A BMW által gyártott üzemanyagcellás rendszerek 125 kW (170 lóerő) folyamatos leadására képesek. Ezt a márka ötödik generációs eDrive villanymotorjához, és egy kifejezetten ehhez a járműhöz fejlesztett magas teljesítményű akkumulátorhoz csatlakoztatják. A hajtáslánc összteljesítménye 275 kW (374 lóerő) lesz. A kis szériában készülő BMW iX5 Hydrogen hajtáslánc-technológiáját – a két hidrogéntartályt, az üzemanyagcella-technológiát és az elektromos motort – a fejlesztőmérnökök az aktuális BMW X5 platformjába építik be.

Fontos megjegyezni, hogy az üzemanyagcella-egységeket a BMW partnerétől, a Toyotától szerzi be, Münchenben ezek hajtásrendszerbe való összeszerelése történik. A két vállalat 2013 óta dolgozik együtt hidrogénalapú technológiák fejlesztésén.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.