Főoldal » egyéb » Így lehet szinte észrevétlenül napelemet tenni az autóra

Így lehet szinte észrevétlenül napelemet tenni az autóra

Az autó motorháztetőjébe integrált napelemet mutatott be a Fraunhofer ISE intézet, amely önmagában még nem számítana különleges fejlesztésnek, csakhogy a németek megoldása teljesen eltér attól, amivel eddig az autóipari szereplők próbálkoztak.

A Sono Sion, vagy éppen a Lightyear One is eszébe juthat annak, aki az autó karosszériájába épített napelemes példákon gondolkozik. A kettő projektben nem csak az a közös, hogy mindkettő elbukott, hanem az is, hogy fejlesztőik nem csak a jármű tetejére, hanem a motorháztetőre is – sőt, a Sion esetében még oldalra is – pakoltak napelemet a nagyobb felület elérése érdekében.

A Fraunhofer intézet fejlesztése azonban annyiban eltér az említett példáktól, hogy szakítottak az üveg napelempanelekkel illetve a polimerbe integrált cellákkal, és közvetlenül a motorháztető fémlemezébe építették be a napenergiát hasznosító rendszert, ezáltal pedig lényegesen alacsonyabb plusz tömeggel kell számolni.

A motorháztető 120 darab, úgynevezett PERC (Passivated Emitter and Rear Contact) technológiás, zsindelyes napelemcellát tartalmaz – a PERC lényege, hogy egy speciális rétegnek köszönhetően a cellán hasznosítatlanul áthaladó fény egy részét is visszatükrözi. Az új megoldás abban is különbözik a korrábiaktól, hogy a kutatóintézet MorphoColor technológiájával a napelemes felület felveheti az autó színét, így szinte észrevétlenül teheti a dolgát az autó motorháztetőjén, vagy akár tetején.

„A napelemeket egy Németországban népszerű autómodell motorháztetőjére helyeztük, összekapcsoltuk és fóliával lamináltuk” – magyarázza Dr. Martin Heinrich, a Fraunhofer ISE fotovoltaikus mobilitási részlegének vezetője. „Ennek elérése érdekében a laminálási folyamatot gondosan optimalizáltuk, hogy minimálisra csökkentsük a légbuborékokat, elkerüljük a fóliamodul gyűrődését, ami az ívelt felület miatt előfordulhat, és megőrizzük a burkolat szerkezetének általános integritását.”

A 115 watt névleges teljesítményű prototípus két nyilvánosan finanszírozott kutatási projekt részeként készült el. A fejlesztők hangsúlyozzák, hogy hatalmas potenciált látnak a megoldásban, ezért partnereket keresnek a projekt folytatásához. A napelemes motorháztető a müncheni IAA rendezvényen megtekinthető lesz az intézet standjánál szeptember 5. és 11. között.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.