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
auto
2024. 04. 26. péntek

Élő közvetítésben mutatta be egyedi, saját építésű versenyautóját a Volkswagen vasárnap délután, amelyet a június 24-én az amerikai Colorado államban megrendezett népszerű Pikes Peak International Hill Climb futamon indít el Romain Dumas versenyzővel a volán mögött. A tisztán elektromos meghajtású szuperautó az I.D. R Pikes Peak nevet viseli, utalva egyrészt a gyártó többi, hamarosan megjelenő elektromos modelljeit felvonultató sorozatra, másrészt a megépülésének céljára, azaz a „Race to the Clouds” (Verseny a felhőkbe) néven emlegetett hegyi versenyre, az „R” pedig a teljesítményautó voltára utal. A Le Mans-i versenyautókra emlékeztető dizájn már nem újdonság számunkra, hiszen egy hónappal ezelőtt a Volkswagen mutatott néhány számítógéppel készített képet a kocsiról, az élő közvetítés azonban mégis tartogatott egy kis meglepetést, mégpedig az autó színét illetően. A korábbi képeken látható ezüstös borítás helyett a villanyautó talpig feketében mutatkozott be, egyfajta ellenmondást nem tűrő, félelmetes démon bőrébe bújva. Azon túl, hogy az egész világ láthatta, hogy mivel készül világrekordot dönteni a Volkswagen az Egyesült Államokban, és a fényképészek csinálhattak néhány látványos fotót a magazinok számára, a műsorból és a gyártó honlapján közzétett sajtóanyagból kiderült néhány érdekesség és műszaki adat is, amelyet eddig nem osztottak meg velünk a németek.

A villanyautót sikerült úgy megépíteni, hogy 1100 kilogrammnál kevesebbet nyomjon, beleszámolva Romain Dumas tömegét is. A két villanymotor együttesen 680 lóerős teljesítménnyel fogja mozgatni az autót a hegyen, mind a négy kereket munkába állítva, 650 Nm forgatónyomatékkal. Ez elegendő arra, hogy az I.D. R mindössze 2,25 másodperc alatt felgyorsuljon 0-ról 100 km/h-s sebességre, azaz gyorsabb, mint a Formula 1 és Formula E versenyautók. A jármű pontos végsebességét nem tudtuk meg, de a 156 kanyarból álló pályán, ahol egyetlen hiba következtében a hegy legalján találja magát a sofőr, annyira nincs is szükség eget rengető max sebességre. Bár a VW büszkén dicsekszik a jármű teljesítményével, állítja, hogy az I.D. R Pikes Peak fejlesztése során a hangsúlyt nem a lehető legnagyobb erő kinyerése kapta, mint ahogyan az általában történik a versenyzésre tervezett kocsiknál, hanem sokkal inkább az ideális egyensúly megtalálása az energia-kapacitás és a súly között. Azt nem pontosította a gyártó, hogy az autó meghajtását biztosító lítium-ion akkumulátorok mennyi elektromos áram eltárolására képesek, azt viszont elárulta, hogy gyorstöltéssel 30 perc alatt tölthetők fel. A lényeg viszont valójában nem is ez, hanem az energia-visszanyerés hatékonyságának maximalizálása, ugyanis a versenyhez szükséges áram durván 20%-át a vezetés során visszanyeri a kocsi a fékezéssel.

Ahogy a Volkswagen korábban is említette, a versenyjárgány megépítésének célja nem kizárólag az új-zélandi Rhys Millen 2016-ban felállított 8 perc 57,118 másodperces rekordjának megdöntése az elektromos autók kategóriájában, hanem a fejlesztés során szerzett tapasztalatok felhasználása a jövő villanyautóinak tervezése során. A verseny időpontja azonban vészesen közeledik, így a németek most minden erejükkel azon vannak, hogy bizonyítsák az amerikaiak és az egész világ számára, hogy az elektromos motorsportot is komolyan gondolják, és jók is benne. Az I.D. R Pikes Peak franciaországi bemutatójával egy új szakaszába lépett a program: indulhat a tesztelés. Ez azonban nem olyan egyszerű, mint sokan gondolják, hiszen a coloradoi útvonal egésze közútnak minősül, ahol tilos a tesztelés, még hivatalos engedéllyel is csak néhány rövid szakaszon engedélyezett kipróbálni a versenygépeket. A tesztköröket ezért versenypályákon fogják futni a versenyben induló autók, melyek közel sem tudják visszaadni az egyik legveszélyesebb versenynek titulált futamon uralkodó zord körülményeket.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.