Bemutatkozott Olaszországban a kínaiak elektromos csúcscrossovere

A Byton korábbi ígéretéhez híven Európában is bemutatta legelső tisztán elektromos modelljét, melyhez a Las Vegas-i CES elektronikai szakkiállításon tett látogatása után a milánói Milan Design Week rendezvényt választotta helyszínként. Számíthattunk rá, hogy a kezdeti koncepció után a kínai start-up már egy fokkal előrehaladottabb állapotában prezentálja a kocsit az európai fogyasztóknak, és a Byton villanycrossovere valóban majdnem megérett a gyártásra: a vállalat vezérigazgatója, Carsten Breitfeld szerint 85%-ban kész van, ami annyit tesz, hogy kisebb változtatások még lehetnek a jogi követelményeknek való megfelelés miatt, az autó legfontosabb része, azaz a 49 colos érintőképernyős központi kijelző, ami a gyártó szerint ekkora méretben még soha nem került be autóba,  viszont már készen áll a sorozatgyártásra, s vélhetően a kocsi egész belseje marad úgy, ahogy Milánóban látható. A Byton a villanyautó fejlesztése során az autóban töltött idő élvezetesebbé tételére koncentrált a teljesítmény helyett, és ezt a célt szolgálja az óriási kijelző is, ami sokak örömére megmarad a végleges változatban is. Több másik csúcstechnológiás berendezést is megtartana a vállalat, így például a fejlett vezetéstámogató-rendszer, mely a későbbiekben Level 4-es önvezető szintig lesz fejleszthető, biztosan marad, valamint a biometrikus felismeréssel, és a saját fejlesztésű felhő-alapú adattárolással is találkozhatunk majd a tervek szerint.

Forrás: Autocar

Az Európában bemutatott legelső prototípus a Byton nankingi gyárában épült meg a múlt hét folyamán. A következő lépésben a törésteszthez készülnek további példányok, majd a további fejlesztésre és közúti tesztelésre szánt darabok az év közepén lesznek készen. A start-up a villanyautó mellett a márkaboltjának koncepcióját is megmutatta Olaszországban, amelyek a hagyományos autókereskedéseket háttérbe szorítva fogják különleges élményekkel gazdagítani a potenciális vásárlókat.  A legelső ilyen márkabolt Sanghajban fog megnyílni 2018 végén.

Forrás: Autocar

A Byton első modellje 2019 második felében kerül piacra Kínában, 2020-ban pedig az amerikaiak és az európai vásárlók is hozzájuthatnak a két teljesítményfokozatban megjelenő SUV-hoz, a legelső információk szerint átszámítva nagyjából 12 millió forintos indulóáron.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.