Napokon belül debütál a BMW iX3

Alig néhány napot kell már csak várnunk arra, hogy a BMW végre bemutassa iX3-as modelljét, azaz a népszerű X3-as SUV tisztán elektromos megfelelőjét, amely a gyártó elektromos autóit jelölő i-sorozatban fog helyet kapni az i3 és az i8 mellett. A régóta várt villanycrossover debütálására Kínában kerül sor, mégpedig az április 25. és május 4. között megrendezett Pekingi Autószalonon, ahol sok másik zéró emissziós járművel is megismerkedhetnek a világ legnagyobb elektromos autó-piacának fogyasztói. A BMW részvétele az autókiállításon nem okoz nagy meglepetést, ugyanis Harald Krüger vezérigazgató márciusi bejelentése után várható volt, hogy hamarosan látni fogunk egy elektromos BMW-t, és mi is lenne jobb alkalom erre, ha nem egy kínai autószalon. A CEO akkor így fogalmazott:

„Még ez év folyamán be fogunk mutatni több tisztán elektromos koncepciót, melyek mindegyike sorozatgyártásba fog kerülni, mint például az iX3; az új technológiai zászlóshajónk, a BMW iNEXT; az elbűvölő BMW iVision Dynamics, amit éppen most jelentettem be Genfben BMW i4-ként. Mind az iNEXT-et, mint a BMW i4-et Németországban fogjuk gyártani. Ezek a modellek a mi innovációs erősségünk bizonyítékai.”

A találgatások után most hivatalossá is vált a pekingi debütálás, ezt a BMW által a közösségi oldalain közzétett kedvcsináló videó erősítette meg. A mindössze 15 másodperces videóban – mely egyébként a legelső teaser, mely az iX3-hoz valaha is készült – sajnos a gyártóra jellemző elülső rácson kívül nem láthatunk semmit a járműből, gúnyosan azt is mondhatnánk, hogy a videó jobban bemutatja a kínai fővárost, mint a németek sportterepjáróját, de nyilván a cél nem is az autó leleplezése volt, hanem az érdeklődés felkeltése a jövő héten induló autószalonra.

Téli teszten a BMW iX3, Forrás: motor1.com

A pekingi esemény bizonyosan sok új információval fog szolgálni számunkra az elektromos crossoverről, ugyanis ez idáig semmit nem tudtunk meg a specifikációiról, csupán találgatásokba bocsátkozhatunk. Ami biztos, hogy az iX3 egyike lesz azon 12 tisztán elektromos modellnek, melyet a BMW 2025-ig szeretne a piacra dobni, és már a gyártó következő generációs padlólemezével készül, a legfejlettebb elektromos hajtáslánccal felszerelve. A villanymeghajtású SUV 2020-ban kerülne a boltokba, de remélhetőleg április 25-én már minden fontos adatot tudni fogunk róla.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.