Megjelent az OCPP 2.0-ás változata

Elérhetővé vált az Open Charge Alliance (OCA) nemzetközi nonprofit szervezet által fejlesztett Open Charge Point Protocol (OCPP) legújabb, 2.0-ás változata minden villanyautó-töltő gyártó és üzemeltető számára. A nyílt, jogdíjmentes, bárki által ingyenesen használható protokoll legfrissebb változata biztonságosabb és intelligensebb a korábbi, 2015 októberében megjelent 1.6-os verziónál, valamint jelentősen egyszerűsíti a számlázási folyamatot is.

Az OCA honlapján felsorolt újdonságok között szerepel például a töltőállomás egyszerűbb beállítását és ellenőrzését szolgáló, az üzemeltetők által már régóta várt fejlettebb eszközkezelés. Az OCPP 2.0 azon üzemeltetők számára is nagy segítséget nyújt, akik már alig látnak ki a töltők által lebonyolított tranzakciók káoszából, ugyanis az átutalások kezelésének rendszerében is változások történtek. A fokozott biztonsági intézkedések magukba foglalják a firmware frissítéseket, a biztonsági naplózást, a kliens-oldali bizonyítványok kezelését, valamint a TLS titkosítási protokoll által biztosított biztonságos kommunikációt. A hálózaton jelentkező nyomás csökkentése céljából új smart-charging funkciók is helyet kaptak a rendszerben, melyek már az ISO 15118 szabványnak megfelelően készültek el. A töltők által megjelenített információk és értesítések profilja is változott a könnyebb áttekinthetőség érdekében, továbbá sok más, az elektromos autó-töltőket használók és üzemeltetők által javasolt módosítás és újítás megjelent az új protokollban.

Sematikus ábra a villanyautó-töltés piaci modelljéről: az OCPP a töltő és az üzemeltetője közötti kommunikációt biztosítja, Forrás: OCA

A fejlesztés és a béta változat tesztelése során az OCA 27 ország több, mint 100 aktív résztvevőjének visszajelzését használta fel, ám a felhasználók listája több ezer vállalatra kiterjed a bolygó 108 országában. A 2.0-ás protokollra vonatkozó részletes leírás az OCA honlapján érhető el.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.